• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...
Vali Canalp: Batman, suç oranlarının düştüğü, huzurun hakim olduğu bir il haline hızla ilerliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Valisi Ekrem Canalp, ağustos ayı içerisinde Batman genelinde gerçekleştirilen asayiş faaliyetlerine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen basın toplantısında, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kaba ve İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Burhan Gökcen de hazır bulundu.

Devletin en asli fonksiyonlarından bir tanesinin vatandaşların huzur ve güvenliğini temin etmek olduğunu dile getiren Vali Canalp, bunun için de yılın tamamında kesintisiz hizmet verdiklerini kaydetti.

"Yan kesicilik suçlarında yüzde 47'lik bir azalış sağlandı"

Geçen sene ağustos ayında mal varlığına karşı 223 suç işlenmişken, bu sayının yüzde 20'lik bir azalmayla bu sene 178'e düştüğünü aktaran Canalp, "Her iki senenin 8 aylık rakamları göz önüne alındığındaysa yüzde 33'lük bir azalış olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim. İş yerinden ve kurumlardan hırsızlık yüzde 56 azalmıştır. Evden hırsızlıklarda yüzde 29 düşüş gerçekleştirilmiştir. Yan kesicilik suçlarında da yine yüzde 47'lik bir azalış sağlanmıştır." dedi.

"Muazzam bir azalış var"

En önemli hususun mahkemelerce haklarında arama kararı verilen ve toplumda gezen kişilerin yakalanıyor olması olduğunu ifade eden Canalp, "Geçen seneyle bu seneyi karşılaştırdığımız zaman arada muazzam bir azalışın ama yakalama oranlarında da muazzam bir artışın olduğunu memnuniyetle görebiliyoruz. İlk 8 ayda mahkemelerce aranan 3 bin 70 kişi yakalanmışken bu sayı yüzde 51'lik bir artışla 4 bin 645'e çıkmıştır. Bu sene ağustos ayında mahkemelerce hakkında yakalama kararı verilen veya kesinleşmiş hapis cezası bulunan 614 şahıs yakalanarak cezaevine teslim edilmiştir." diye konuştu.

"7 uyuşturucu satıcısı tutuklandı"

Öncelikli alanlarından bir tanesinin de uyuşturucuyla mücadele olduğuna vurgu yapan Canalp, şöyle devam etti:

"2024 yılının ilk 8 ayında müdahale edilen olay sayımız 2023 yılının ilk 8 ayıyla karşılaştırdığımız zaman yüzde 74'lük bir artış sağlanmıştır. Yine geçtiğimiz ağustos ayında toplam 170 olaya müdahale edilmiştir. Adli makamlara intikal ettirilen şüpheli sayısı da ağustos ayı itibariyle 183 olmuştur. Basit kullanıcılar dışında uyuşturucu ticaretiyle uğraşan kişilere yönelik de yapmış olduğumuz mücadele neticesinde 11 şüpheli yakalanmış, 7 şahısta mahkemelerce uyuşturucu ticaretinden tutuklanmıştır. 2024 yılı ilk 9 aya baktığımız zaman da yine 149 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderilmiş durumdadır. Ağustos ayındaki operasyonlarda 6 kilo 554 gram metamfetamin, 2 kilo 400 gram eroin, bir kilo 486 gram esrar, bir kilo 170 gram bonzai maddesi, bir kilo 115 gram skunk maddesi ele geçirilmiştir."

"Siber suçlardan 122 şüpheli tutuklandı"

Siber suçlarla mücadelenin de önemli konularından bir tanesi olduğunu belirten Canalp, vatandaşların en fazla mağduriyet yaşadığı alanlardan bir tanesinin siber suçlar olduğunu anlattı.

Canalp, "Ağustos ayı içerisinde toplam 111 adli işlem yapılmış, 11 şüpheli de adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Siber suçlar içerisinde 9 ay içerisinde 122 şüpheli tutuklanarak cezaevlerine gönderilmiştir." dedi.

Göçmen kaçakçılığında da 8 şahsın cezaevine gönderildiğini kaydeden Canalp, yıl başından itibaren de adli işlem yapılan kişi sayısının ise 116'ya yükseldiğini aktardı.

"Batman'da huzur net bir şekilde hissediliyor"

Batman'ın, huzurun şehri yolunda ilerlediğini söyleyen Canalp, "Terörle mücadele bağlamında da ağustos ayı içerisinde 27 tabanca, 60 şarjör, 303 tabanca fişeği ele geçirildi. 269 adet kaçak tabanca da bir operasyonda ele geçirilmiştir. Yine bir operasyonda hem uyuşturucu madde hem de kalaşnikof marka silah ele geçirilmiştir. Memnuniyetle şunu görebiliyoruz ki Batman geçmiş yıllarla kıyaslandığında huzurun net bir şekilde hissedildiği ve suç oranlarının da net bir şekilde düşmüş olduğu, huzurun hakim olduğu bir il haline hızla ilerlemektedir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir