• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...
Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrif ettiği Rebiülevvel ayı yarın başlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kamerî yılın saferden sonra gelen üçüncü ayına rebîü’l-evvel (birinci rebî‘) denir. Sözlükte “bahar, bahar yağmuru, bolluk ve bereket” gibi anlamlara gelen rebî‘ Arapça’da hem ay hem de mevsim adı olarak kullanılır.

Bu kelimenin “bir yerde ikamet etmek, bahar mevsiminde bir yerde konaklamak; bahar evi, mahalle, yurt” mânalarındaki “rba” kökünden türediği ileri sürülmektedir. Araplar’ın havanın mutedil, su ve otun bol olduğu bu aylarda bir yerde konaklayıp hayvanlarını otlatmaları sebebiyle söz konusu iki aya bu adların verildiği ve bu ayların o zamanlar “rebî‘” diye adlandırılan güz mevsimine rastladığı nakledilir.

İslâm tarihinde rebîülevvel ayının önemli bir yeri vardır. Kurtuluş önderi Hazreti Peygamber, genel kabule göre Rebîülevvel ayının 12’sinde Pazartesi günü dünyaya gelmiş ve bugünün ihya edilmesi İslam aleminde bir mevlid geleneği oluşturmuştur.

İslâm tarihinde bir dönüm noktası sayılan hicret de rebîülevvel ayında gerçekleşmiştir. Safer ayının sonlarında Hazreti Ebû Bekir’le birlikte Sevr mağarasına sığınan ve 1 Rebîülevvel’de buradan ayrılıp Medine’ye doğru yola çıkan Resûl-i Ekrem, 8 Rebîülevvel Pazartesi günü Kubâ’ya varmış ve burada Kubâ Mescidi’ni inşa etmiştir. 12 Rebîülevvel’de Medine’ye hareket etmiş, Rânûnâ vadisinde ilk cuma namazını kıldırdıktan sonra aynı gün Medine’ye ulaşmıştır. Bu ayın içinde Mescid-i Nebevî’nin inşasına başlanmıştır.

Hazreti Peygamber’in âhirete irtihalinin de rebîülevvel ayında olduğu konusunda görüş birliği vardır. Meşhur olan rivayete göre Resûl-i Ekrem 12 Rebîülevvel Pazartesi günü vefat etmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 dini günler takvimi ile Mevlid Kandili tarihi belli oldu.

Takvime göre, Mevlid Kandili bu yıl 14 Eylül Cumartesi günü idrak edilecek. Yani Mevlid Kandili, bu yıl 14 Eylül Cumartesi gününü 15 Eylül Pazar gününe bağlayan gece idrak edilecek.

Kudüs ve Filistin Toprakları Genel Müftüsü, Yüksek Fetva Konseyi Başkanı Şeyh Muhammed Hüseyin de bir açıklama yaparak, yarın yani çarşamba gününün Rebiülevvel ayının ilk günü olduğunu duyurdu.

Şeyh Muhammed Hüseyin, bu güzel ayın İslam ve Arap milletlerine iyilik, refah ve bereket getirmesini dileyerek, işgalcilerin baskın ve saldırıları altındaki Mescid-i Aksa'nın ziyaret edilmesi ve ibadetlerin yoğunlaştırılması çağrısında bulundu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir