• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...
"Ülkesel Palmiye Kırmızı Böceği" projesi Bursa'da uygulanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünyada Ortadoğu, Asya, Afrika ve son yıllarda Avrupa ülkelerinde zarar ve ekonomik kayıplara neden olan Palmiye Kırmızı Böceği larvaları bitki gövdesi içinde lifli dokuyu yiyerek ve galeriler açarak palmiye, hurma alanlarında önemli zarara neden oluyor.
Türkiye'de son yıllarda Adana, Mersin, Antalya, Muğla, İzmir, Aydın ve Bursa başta olmak üzere palmiye ve hurma ağaçlarında, şehir merkezleri, turistik bölgeler, park, botanik bahçe ve yol kenarlarında zarar yapan önemli bir zararlıdır.
Bursa'da 2018 yılında başlayan çalışmada; zararlının ilk kez tespiti Mudanya ve Gemlik ilçeleri olarak belirlenmiştir. Zararlının mücadelesi, kontrolü ve sürveyi için feromon huni tuzaklar kullanılmaktadır.

Bursa'da 6 ilçede ve 50 noktada feromon tuzaklar Mudanya, Gemlik, İznik, Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım İlçelerine yerleştirilmiştir. Haftalık gözlemler ile zararlının yayılış haritası, popülasyon takibi ve zarar durumu izlenmekte, zararlının erginleri tuzaklar ile yakalanmaktadır. Bursa'da çalışmalar sonucunda sörvey yapılan ilçelerin tamamında kontrollere devam edilmektedir. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir