• DOLAR 34.091
  • EURO 37.963
  • ALTIN 2818.624
  • ...
Tarihte bugün: 3 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

OKTAY GÜNDÜZ

1260: Memlûkler, Filistin’de Ayn Calut Savaşı’nda Moğolları yendi. Moğollar bu savaştan sonra Mısır’a asla giremedikleri gibi, bu yenilgi tarihin dönüm noktalarından biri ve Moğollar’ın sonunun başlangıcı olmuştur. Moğolların batıya doğru ilerleyişi durmuş; Anadolu’daki Moğol boyları hızla İslamiyet’e tabi olmuştur. 

1950: Gerçek anlamda ilk kez yapılan çok partili belediye seçimlerinde 600’ü aşkın Cumhuriyet Halk Partili belediyeden 560’ı Demokrat Parti’ye geçti. Türkiye halkı, yıllardır tek başına hesap vermeden baskılarla iktidarda olan CHP’ye ders vermiş oluyordu.

1961: 27 Mayıs Darbesi’nin ardından Devlet Başkanlığı’na getirtilen Cemal Gürsel’in başkanlığında toplanan parti başkanları, yapılacak Milletvekili seçimlerinde 27 Mayıs’ı zedelememek, ‘Eminsular’ konusunu deşmemek, DP’yi methetmemek konusunda bir antlaşma imzaladılar. Cunta rejimi seçim için partilere şartlı demokrasi emrediyordu. Bu demokraside özgür partiler, cunta gibi olmalı, cunta gibi düşünüp cuntanın yaptıklarını yapmalıydılar. Darbenin ardından, Genelkurmay Başkanı dâhil çok kısa sürede 7 bin 200 asker emekliye sevk edilmiş ve bu olay, tarihe EMİNSULAR (Emekli İnkılap Subayları) Olayı olarak geçmiştir. Bu sayı ordudaki generallerin yüzde 90’ı, albayların yüzde 75’i, yarbayların yüzde 50’si, binbaşıların yüzde 30’una tekabül ediyordu.

1971: Katar bağımsızlığını ilan etti. Katar ya da resmî adıyla Katar Emirliği, Arap Yarımadası’nın doğusunda bulunan Basra Körfezi’ne uzanan ülkedir.  Katar, başta Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas olmak üzere İslami direniş gruplarına ev sahipliği yüzünden emperyalist devletlerin tepkisini çekmiştir. Bölgede ABD’nin politikalarına alet olmayan Katar, ABD Başkanı Trump’un organizesi sonrasında Suudi ve Mısır başta olmak üzere kuklalar tarafından yönetilen Arap devletleri tarafından ekonomik ambargoya tâbi tutulmuştur. Başta Türkiye olmak üzere, bölgedeki bazı devletlerin Katar’a destek çıkması sonucu ambargo ve sonrasında yapılmak istenen askeri darbe büyük oranda püskürtülmüştür.

2014: 51 gün boyunca siyonist teröre karşı kahramanca direnen Filistinli direniş grupları zafer gösterisi düzenledi. Gösteride israil’in hezimete uğratıldığı ve direnişin silahını asla teslim etmeyeceği vurgulandı. 

2015: 6-8 Ekim’deki Kobani bahaneli olaylarda Yasin Börü ve 3 arkadaşının vahşice katledilmesi ile ilgili davada tutuklu yargılanan 18 yaşından küçük 6 sanık, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. 2014 yılı Kurban Bayramı’nda HDP’li Selahattin Demirtaş’ın yaptığı çağrı üzerine sokağa çıkan PKK’lılar, mütedeyyin insanlara saldırmış, muhtaçlara kurban eti dağıtan Yasin Börü ve arkadaşlarını sığındıkları binanın balkonundan aşağı atarak katletmişti. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir