• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...
Bakan Şimşek : Cari dengede önemli bir düşüş bekliyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET BOZDAŞ -  Dış ticaret açığı ağustos ayında 4.9 milyar dolar oldu. Rakam son 34 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Bakan Mehmet Şimşek, verilerin açıklanmasının ardından  sosyal medya hesabından değerlendirme yaptı. Temmuz ve ağustosta yıllık cari dengede önemli bir düşüş beklendiğini söyleyen Şimşek, "Sürdürülebilir cari açık, dış finansman ihtiyacımızı azaltıyor ve ekonomimizin dayanıklılığını artırıyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek'in açıklaması şöyle:

"Dış ticaret dengesindeki iyileşme ağustosta da devam etti. Yıllık dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 40 milyar dolar azaldı.

Temmuz ve ağustosta yıllık cari dengede önemli bir düşüş bekliyoruz. Geçen yıl mayısta 57 milyar dolar olan yıllık cari açığın ağustos itibarıyla yaklaşık 16 milyar dolara gerilemesini öngörüyoruz.

Sürdürülebilir cari açık, dış finansman ihtiyacımızı azaltıyor ve ekonomimizin dayanıklılığını artırıyor."


CARİ DENGE NEDİR?
Cari denge, bir ülkenin dış ticaretinin iki ana ölçüsünden biridir (diğeri net sermaye çıkışıdır). Cari işlemler fazlası, bir ülkenin net dış varlıklarının (yani varlıklar eksi yükümlülükler) değerinin söz konusu dönemde arttığını ve cari işlemler açığı daraldığını gösterir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir