• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...
Afganistan Dışişleri Bakanı İstanbul'da!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı için Kamerun'da bulunan Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Mevlevi Emir Han Muttaki, dönüş yolunda Türkiye'ye geldi.

Afganistan İslam Emirliği İstanbul Başkonsolosluğu'nu ziyaret eden Muttaki, burada konsolosluk çalışanlarıyla bir araya geldi.

Konsoloslukta Afgan diplomatlara hitap eden Muttaki, Afganistan İslam Emirliği'nin son dönemde diplomasi alanında büyük başarılar elde ettiğini, önümüzdeki günlerde daha fazla ilerleme kaydedilmesinin beklendiğini söyledi.

Muttaki, BAE ve Özbekistan gibi ülkelerin Afganistan büyükelçisini kabul ettiğini hatırlatarak, "Birleşik Arap Emirlikleri büyükelçimizi kabul etti. Komşu ülke Özbekistan büyükelçimizi kabul etti. Türkmenistan ve Kazakistan maslahatgüzarımızı kabul etti ve önümüzdeki günlerde iyi bir gelişme göreceğimiz başka ülkeler de var." dedi.

Muttaki, Afgan vatandaşlarının yoksulluk ve işsizlik nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını, onlara iyi davranılması ve sorunlarının doğru şekilde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa'daki bazı Afganistan Büyükelçiliklerine ait belgelerin geçersiz kılınmasıyla ilgili olarak Muttaki, büyükelçiliklere Dışişleri Bakanlığı ile iletişim kurmaları ve halka hizmet sunmaları için üç yıl süre verildiğini, ancak bu büyükelçiliklerden bazılarının bunu yapmayı reddettiğini aktardı.

Muttaki, "İstanbul Avrupa'nın kapısıdır. Eski diplomatlara merkezle (Kabil) etkileşime girmeleri ve halka hizmet etmeleri için üç yıl süre verdik, ancak maalesef bazıları gelmedi. Sonunda bazı büyükelçiliklerin ve konsoloslukların belgelerini geçersiz ilan etmek zorunda kaldık." diye konuştu.

Büyük projelerin çalışmalarına başlandığını dile getiren Muttaki, bölge ülkeleriyle herhangi bir sıkıntının bulunmadığını ve Afgan para biriminin değerinin korunduğunu belirtti.

İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir