• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...

Batman'da kimi kuyumcular işlerinin durma noktasına geldiğini belirtirken, kimi kuyumcular ise faizin piyasada oluşturduğu olumsuz havanın etkisi sebebiyle altına rağbetin azaldığını söyledi.

Son zamanlarda altın fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı altın piyasasının durgun geçtiğini ifade eden kuyumcular, bu durumun halkın alım gücünün düşmesinden kaynaklandığını savundu.

Altının uzun vadede yatırımcısına kazandırdığını, yine de en iyi yatırım aracı olduğunu vurgulayan kuyumcular, vatandaşları altına yatırım yapmaya çağırdı.

Berat Kaplan

"Durgunluk devam edecek"

İnsanların artık düğünlerde bile çeyrek alamaz hale geldiğini dile getiren kuyumcu esnafı Berat Kaplan, "Altın piyasası 2-3 aydır durgun haldedir. Milletin alım gücünün düşmesinden dolayı altın almakta güçlük çekiliyor. Bunun nedeni ise genel olarak dünyada yaşanan savaşlardan kaynaklanıyor. Sürecin böyle gitmesiyle durgunluğun biraz daha devam edeceğini tahmin ediyoruz. Hatta bu gidişat düzelmezse altının gramı 4 bin liraya kadar yükselebilir. Şu anda bir çeyreğin fiyatı 4 bin 650 TL, 22 ayar altının gramı da 2 bin 626 lira civarındadır. Böyle olduğu için insanlar altık düğünlerde çeyrek alamaz hale geldi." dedi.

"Bugün yarından daha iyi"

Altın almanın zararlı değil kârlı olduğunu ifade eden Kaplan "Ve her zaman alınmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü orta ve uzun vadede en iyi yatırım aracıdır. Vatandaşlara tavsiyem yastık altında parası olan ya da birikimi olanın altın almasıdır. Özellikle yatırım için işçiliği olmayan altınları alsınlar. Bugün altın yüksek ama yine de bugün yarından daha iyidir. Çünkü altın şu anda yükselme dönemindedir. Kısa sürede altının gramı 3 bin bandına çıkacak ve bu yükseliş daha da sürecek." diye konuştu.

Behçet Daş

"Altın en iyi yatırım aracıdır"

İşlerinin durma noktasında olduğunu vurgulayan bir diğer kuyumcu Behçet Daş ise şunları söyledi:

"Hem altının fiyatlarının yüksek olması hem de faiz oranlarının yüksek olmasından dolayı kimse altına yatırım yapmıyor. Ancak faiz düşerse millet altına yatırım yapar. Eskiden tarımdan gelen para kuyumculara büyük katkısı oluyordu ama şu anda buğday ve arpa para etmeği için tarım da bitme noktasına geldi. Bu da piyasaya olumsuz etkiliyor. Uzun vadeli alanlar için altın hâlâ da en iyi yatırım aracıdır. Milletin alım gücü düştüğünden haftalardır satış bile yapmayan esnaf var. Faiz düşerse yatırım olur ve üretim artar." (İLKHA)