• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu ve yönetim kurulunun hazır bulunduğu toplantıda, Lokman Avcı'ya federasyonun çalışmaları hakkında bilgiler verildi.

Ele alınan konuların başında, İnşaatı Tamamlama Sigortası, Yap-Sat ve Kamu Müteahhitlerinin sorunları hakkında bilgiler sunuldu, görüş alışverişlerinde bulunundu ve destek istendi.

"Hak sahiplerinin evlerine kavuşmasındaki bütün engelleri ortadan kaldıracak bir proje"

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED)'in, 'İnşaatı Tamamlama Sigortası'nı gündeme getirdiklerini ve bu konunun son derece önemli olduğuna vurgu yapan Genel Başkan Mustafa Karslıoğlu, "İnşaatı Tamamlama Projesi, müteahhit öldü, kaçtı, battı sözlerini ortadan kaldırmak için hayata geçirmek istediğimiz muazzam bir proje. Hak sahiplerinin evlerine kavuşmasındaki bütün engelleri ortadan kaldıracak bir proje bu. Vatandaşın eskiden dediği gibi, 'Temelden projeye girilir mi?' söylemleri, bu proje ile son bulacak. Artık temelden bütün şantiyelere girilebilecek, yarım kalan işleri görmeyeceğiz. İnşaatı Tamamlama Sigortası'nı oldukça önemsiyor ve öneriyoruz. Dolayısıyla bu proje, yerinde dönüşüm yapan, kat karşılığı veren-alan vatandaşlarımız için son derece önemli bir projedir." diye konuştu.

"Sektörü bilimsel ve hukuki yönden adam edeceğiz"

Ülke ekonomisinin bu günlerde kötüye gittiğini, enflasyonun tavan yaptığını, faiz oranlarının son derece yüksek seviyelerde olduğunu, dolayısıyla müteahhitlerin projelerini yarım bırakma durumlarının olabileceğini aktaran Karslıoğlu, "Günümüzde de yaşayıp, görüyoruz. İçimizde de az da olsa çürük elmalar var. Bu çürük elmalara karşı da hem vatandaşları hem de ekonomimizi koruyacağız. Biz sadece müteahhitti korumuyoruz, vatandaşlarımızı da koruma altına almış oluyoruz. Dikkat ederseniz biz bu projede müteahhittin biraz daha para harcamasını, işini layığıyla yapmasını sağlamış oluyoruz. Biz müteahhitlere diyoruz ki, sen yapacağın projeyi sigortala. Çünkü müteahhittin projelerini zamanında bitirip bitiremeyeceği anlamında mevcut ekonomik koşullar altında öngörülemeyen sebepler ortaya çıkabiliyor." dedi.

Karslıoğlu, "Mesela deprem felaketleri meydana geliyor, sonrasında ekonomik yani enflasyon depremleri oluyor. Dolayısıyla biz inşaatı tamamlama sigortası, inşaat maliyetinin yüzde 3 buçuğuna tekabül ediyor. Bu sistem, DAİMFED olarak Adana'yı pilot il seçtik ve her toplantımızda vatandaşlarımıza izah ediyoruz. Örneğin, müteahhitle bir bina için 80 metrekare için anlaşıyorsanız, bu anlaşmayı 78 metrekare olarak yapın. O, yüzde 3,5'un yüzde 1,75'i sen karşıla diyoruz. Müteahhitte de sen de yüzde 1,75'inden fedakârlık yap, sigortayı öde diyoruz. Bu dünyadan göçtüğün vakit geriye kalan çocukların, eşin geride bıraktığın sorun ve sıkıntılarla uğraşmasın, hayatını idame ettirsin. Biz bu sektörü bilimsel ve hukuki yönden adam edeceğiz. Bizim esas konumuz ve yapmamız gereken bu dur." diye konuştu.

"Yarım kalan mahkemelik inşaatları görmek istemiyoruz"

 Yap-Sat inşaatları yapan müteahhitlerinde devlet güvencesi altında olması gerektiğni belirten Karslıoğlu, "İnşaata başlamadan önce yüklenici firma devlete maliyetin yüzde 6 oranında teminat mektubu veriyor. İnşaat durduğu ve battığı vakit devlet o vakit teminat mektubunu paraya çeviriyor ve projeyi bitirmek zorunda kalıyor. Yap-Sat müteahhitleri, devletin vermiş olduğu sözleşmelerdeki uygulamaya çalışıyoruz. Önüne gelenin müteahhitlik yapma dönemini zaten bitirmiştik. Şimdi önüne gelenlerin de sigortasız inşaata başlamasını bitireceğiz, hedefimiz bu. Yarım kalan mahkemelik inşaatları artık görmek istemiyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye Sigortalar Acenteler Direktörü Lokman Avcı ise, DAİMFED'in çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve son derece önemli projelere imza attıklarını dile getirerek, "İnşaatı tamamlama sigortası hem sektör hem müteahhitler hem de vatandaşlar için bir teminattır. Vatandaşların ve hak sahiplerinin müteahhitlere güvenmesi anlamında da son derece önemli bir projedir. Projeyi hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

 DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye Sigortalar Acenteler Direktörü Lokman Avcı ve beraberindeki heyete toplantıdan dolayı teşekkür etti. (İLKHA)