• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...
Hamas: Netanyahu'nun talepleri Gazze'de işgalin devamını getiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CAFER SELÇUK

Hamas'ın Ulusal İlişkiler Ofisi Başkanı Hüsam Bedran, işgal kuvvetlerinin ile Gazze'de ateşkes sağlanması ve esir takasına ilişkin müzakere görüşmeleri ile ilgili, "Netanyahu'nun şartları, müzakere görüşmelerini sonuçlandırmayı değil, Gazze'de işgalin devam etmesi anlamına geliyor." dedi.

Hüsam Bedran, Katar'ın başkenti Doha'da bulunan Hamas Siyasi Ofisi'nde müzakere süreci ve gündemdeki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu.

Bedran,işgal güçlerinin müzakerelerdeki tutumunun anlaşmaya varmayı amaçlamadığını belirterek, "Bildiğiniz gibi aylardır direk olarak değil arabulucular aracılığı ile ateşkes müzakerelerini yürütüyoruz. Netanyahu liderliğindeki işgalci İsrail, herhangi bir anlaşmaya varmak istemiyor. Bu durumu müzakerelere arabuluculuk eden ve süreci takip eden herkes gördü ve anladı." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın 2 Temmuz'da açıkladığı ateşkes teklifinin üzerine Netanyahu'nun başka seçenekler ve talepler ortaya koyduğuna işaret eden Bedran, "Geçtiğimiz iki hafta boyunca gerçekleşen son müzakere görüşmelerinde de, bizim ve arabulucuların üzerinde konuştuğu bazı öneriler üzerine, Netanyahu asla kabul edemeyeceğimiz başka seçenekler ve talepler ortaya koydu. Bu talepler öncesinde hiç konuşulmayan ve üzerinde anlaşamayacağımız talepler oldu. Sonrasında da bize 'Siz anlaşmaya yanaşmıyorsunuz.' denildi." değerlendirmesinde bulundu.

"Netanyahu'nun şartları Gazze'de işgalin devam etmesi anlamına geliyor"

İşgal Siyasi ve Güvenlik Kabinesi'nin yakın zamanda Philadelphi Koridoru'ndan askerlerin çekilmemesi yönündeki kararının müzakerelerde üzerinde tartışılan tüm önerilerle tamamen ters düştüğünü ifade eden Bedran, "Netanyahu'nun şartları, müzakere görüşmelerini sonuçlandırmayı değil, Gazze'de işgalin devam etmesi anlamına geliyor." diye konuştu.

Müzakerelerle ilgili kararlılıklarını sürdüreceklerini dile getiren Bedran, "Biz duruşumuzu müzakerelere bağlantılı olarak asla değiştirmiyoruz ve değiştirmeyeceğiz. Bunu tüm taraflara ilan ediyoruz." dedi.

Filistin halkının haklarını savunmak için hareket ettiklerini kaydeden Bedran, "Biz sınırları bitişik olan iki devlet değiliz, bizler Filistinliler olarak işgal altında yaşayan bir halkız. Halkımızın direnişi Gazze'de ve işgal altındaki Batı Şeria’da devam ediyor ve durmayacak. Biz direniş meydanında kalmaya devam edeceğiz, bir diğer yandan da müzakereler yürüterek aynı hedefe ulaşmaya çalışıyoruz. Biz halkımızın ne istediğini biliyoruz, gücümüz ve imkanlarımızla halkımızın özgürlüğü için çabalıyoruz." ifadelerini kullandı.

Müzakere görüşmelerinde anlaşmazlığa sebep olan asıl konunun esir takası değil, Philadelphi Koridoru meselesi olduğunu dile getiren Bedran, "Esirlerin takası bizim için de mühim ve hassas bir konu. İşgalciler esir değişiminin anlaşmaya varılmasının önündeki en büyük engel olduğu yalanını söyledi. Ancak bu bir yalan ve kandırmacadan ibarettir. Elbette bizler de binlerce esirimizi kurtarmak istiyoruz ancak üzerinde anlaşmaya varamadığımız asıl konu koridor meselesi (Philadelphi Koridoru) oldu." şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir