• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...
HÜDA PAR Milletvekili Demir, baraj tehdidi altında olan köyü bekleyen tehlikeye dikkat çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şırnak programı kapsamında halkın sorunlarını yerinde tespit etmek için belde ve köyle ziyaretlerinde bulunan HÜDA PAR Genel Başkan Vekili ve Milletvekili Şahzade Demir, 2 baraj arasında kalan Taşdelen köyünde muhtar ve köy ahalisi ile bir araya geldi.

Olası bir baraj taşmasında köyün sular altında kalacağını ifade eden Demir, büyük felaketler yaşanmadan köyün başka bir yere taşınması gerektiğini söyleyerek yetkililere çağrıda bulundu.

"Baraj patlarsa köy tamamen su altında kalıp yok olacak"

Büyük bir felaketin yaşanmaması için köyün taşınması gerektiğini vurgulayan Demir, "Aşağısı Taşdelen köyü, burası da köye en yakın olan ilk baraj. Köyle baraj arasında gördüğünüz gibi yaklaşık 200 metre var. Baraj bendinin arkasında gördüğünüz gibi büyük su toplama alanı bulunuyor. Bu barajın yukarısında bunun gibi 2 tane daha var. Toplamda 3 tane baraj çok kısa aralıklarla inşa edilmiş. Köy şu an 2 baraj arasında kalıyor. Barajın su toplama alanına baktığımızda en ufak bir sallantıda, heyelanda ve yoğun yağışlardaki toprak kaymalarında baraj sularının taşması, bu 3 barajdan birisinin bendinin patlaması veya taşması sonucu barajlarda patlama olabilir. Allah muhafaza etsin böyle bir durumda köy tamamen su altında kalıp yok olacak." diye konuştu.

"Köy taşınmadığı müddetçe buradaki insanlar çok büyük tehlike altındadır"

Bu durumun çok ciddi bir tehdit oluşturduğunun altını çizen Demir, "Yapılması gereken şey bellidir aslında, köyün taşınması gerekiyor. Köy taşınmadığı müddetçe buradaki insanlar çok büyük tehlike ve tehdit altındadır. Köyün istimlak edilmesi veya taşınma yeri ile alakalı bazı ufak tefek sorunlara takılma söz konusudur. Bu sürecin hızlandırılması ve köylülerin ikna edilmesi ve büyük bir afet yaşanmaması için sürecin hızlandırılması ve Taşdelen köyünün buradan daha yukarılara taşınması gerekiyor." dedi. 

Demir, daha önce Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yazılı cevaplaması talebiyle, Şırnak ili Uludere ilçesi Taşdelen köyü için -DSİ'nin yaptığı barajlardan kaynaklı- oluşan riskli/tehlikeli durum ve köyün başka yere taşınması konuları ile ilgili Meclis Başkanlığına soru önergesi vermişti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir