Kırtasiye ve giyim esnafı: Okul ve kırtasiye ürünlerinin çoğu geçen yılın fiyatıyla satılıyor
Kırtasiye işletmeleri, giyim esnafları ve öğrenciler, bu yıl okul ve kırtasiye ürünlerinde geçen yılın fiyatıyla bu senenin fiyatı arasında fazla bir farkın olmadığını belirterek, uygun bir alışverişin yapılabileceğini kaydetti.
Kırtasiye ve giyim işletme sahipleri, okulların yaklaşmasıyla her yıl olduğu gibi okula sayılı günler kala yoğunluğun oluştuğunu belirttiler.
Kırtasiye işletme sahipleri ve giyim esnaflarıyla aynı düşüncelerini paylaşan öğrenciler, geçen yıl kırtasiye ürünlerinin bu seneyle hemen hemen aynı olduğunu belirttiler.
Esnaf, her yıl olduğu gibi zincir marketlerin kırtasiye ürünlerini az bir kâr ile satış yaparak bütün kırtasiyecilere haksız rekabet içerisine girdiklerine dikkat çekti.
Ayrıca işgal rejiminin ve işgale destek veren ürünlerin boykot konusuna dikkat çeken esnaf, masum insanların vahşice katledilmesine destek olmaması için boykotun kırtasiye ürünleri noktasında da dikkat edilmesi ve öğrencilere bu bilincin verilmesi gerektiğine vurgu yaptılar.
Mardin'de kırtasiye esnaflığı yapan Mustafa Tutak, bu yıl kırtasiye ürünlerinde hem veliler hem de öğrencilerin fiyat noktasında zorluk çekemeyeceği bir alışverişin olacağını kaydetti.
Tutak, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da kırtasiye sezonuna eksiksiz bir şekilde hem kendimiz hem diğer vatandaşlarımızın eksiklerine giderime noktasında çaba sarf etmekteyiz. Bütün kırtasiye malzemelerimizi en uygun ve kaliteli bir şekilde temin etmeye çalışıyoruz. Çantadan deftere, boya malzemelerinden kalemliğe kadar çeşit çeşit malzemelerimiz mevcut durumda.” şeklinde konuştu.
“Mutlak surette her üründe boykot hassasiyetin olması lazım”
Hem esnaf hem de veli olarak ifadelerini dile getiren Tutak, kırtasiye ürünlerinde de boykota dikkat edilmesi hususunda uyarı ve tavsiyelerde bulunarak, “Veli olarak da konuşacak olursak ben de üç çocuk babasıyım. Bu konuda da malum olduğu üzere yıllardan beridir işgal rejimi israil katliamına maruz kalan Filistin’deki kardeşlerimize destek amacıyla da olsun ve insani bir görev olarak da muhakkak suretle boykotlu ürünlerden de uzak kalınmasını duyarlı vatandaşlara ve öğrencilere en içten duygularımla bunu belirtmek istiyorum. Çünkü bir insan elinden ne gelirse onu yapmakla mükelleftir. Gençleri bu konuda biraz daha bilinçli olmaları için velilerin ellerindeki gayreti bırakmamaları yönde tavsiye ediyoruz.” ifadelerine dikkat çekti.
Okula sayılı günler kala kırtasiye ürünlerinde yoğunluğun olduğunu belirten Tutak, “Okula az bir zaman kala kırtasiye ürünlerimizde yoğunluk şu günlerde başladı. Fiyatlar konusunda geçen seneye nazaran çok fazla bir değişiklik olmadı. Biraz fiyat değişikliği var. Lakin genel anlamda çok fazla bir fiyat artışı olmadı.” dedi.
“Zincir marketler bizi ciddi derecede etkiliyor”
17 yıldır giyim esnaflığı yapan Yusuf Cete, “Okul alışverişi yoğunluğu 1 haftadır az da olsa sürüyor. Okulun açılmasına 2-3 gün kala daha fazla yoğunluk oluşuyor. Daha çok okul zamanlarında üniforma satışı yapmaktayız. Ancak bu sene yoğunluk eskisi gibi değil. Eskisi gibi yoğunluğun olmama sebebi ise zincir marketlerden dolayıdır. Zincir marketlerde malum olduğu üzere kırtasiye ürünlerini toptan aldıklarından dolayısıyla malzemeleri daha ucuza veriyorlar. Bu da bizi ciddi derecede etkiliyor. Bununla beraber esnaf sayısının çoğalmasıyla da çoğu yerde aynı seviyede yoğunluk oluşmuyor. Bulunduğumuz bölgede eskiden 2-3 esnaf olurken, günümüzde ise 10’dan fazla açılmış durumda.” ifadelerini kullandı.
Giyim noktasında da okul ürünlerinin fiyatları geçen seneye göre uygun olduğunu aktaran Cete, “Okul ürünlerine ait giyim noktasında bu yıl fazla bir zam konusu olmadı. Çantalar kalitesine göre satılıyor. Genel olarak çanta fiyatı 300 ila 350 arasında değişiyor. Rahatlıkla okul ürünleri alınabilir. Hatta geçen senenin fiyatlarında bu yıl daha düşük fiyattan satılan ürünler de var. Ayrıca kırtasiye ürünleri fabrikalarda çok fazla piyasaya sürüldüğünden dolayı pek fazla zam almadı. Okul açıldıktan sonra da okul ürünlerini satmaya devam ediyoruz. Bunun nedeni ise doğu bölgesindeki aileler geçimlerini sağlamak için mevsimlik işçi olarak batı tarafında çalışmaya gittiklerinden okul açıldıktan sonra da dönenler oluyor.” şeklinde kaydetti.
Liseye yeni geçiş yapan Kenan Becet, “Bu yıl liseye geçtim. Dolayısıyla ortaokuldan farklı olduğundan daha ayrı bir alışveriş yapacağım. Farklı bir üniforma alınacak. Fiyat noktasında da ürünler uygun durumda. Birçok malzeme geçen senenin fiyatıyla satılıyor." dedi.
Bu yıl 8’inci sınıfa gidecek olan Berat Cete ise, “Bu sene 8’inci sınıfa geçtim. Geçen sene olduğu gibi bu sene de okul alışverişi yapacağım. Fiyatlar çok pahalı değil. Bazı ürünler eski fiyattan satılıyor. Diğer arkadaşlarım da alışveriş yoğunluğunda.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)