• DOLAR 33.924
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2816.36
  • ...
Nikaragua, "karşı devrim" durumunda "savaşçılar" gönderme sözü verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Latin Amerika İçin Bolivarcı İttifak-Halkın Ticaret Anlaşması (ALBA-TCP) 11. Olağanüstü Zirvesi Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun katılımıyla başladı.

Zirvede konuşan Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, Bolivarcı Cumhuriyet'te ülkenin mevcut liderinin yeniden seçilmesine karşı "silahlı karşı devrim" girişiminde bulunulması halinde, "savaşçılarını" göndererek anayasal düzeni koruma konusunda Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya yardım etmeye hazır olduklarını bildirdi.

Kolombiya'nın, Venezuela ile geniş sınırı ve ülkede ABD'nin varlığı nedeniyle Venezuela'da “silahlı karşı devrimin” hazırlandığı yer haline gelebileceğini ifade eden Ortega, Orada (Kolombiya'da) Yankee askeri üsleri var. (Latin Amerika'daki Amerikalılar için bir takma ad ) Emperyalizm bugün bu zaferden (Başkanlık seçimlerinde Nicolas Maduro'nun kazanması) her zamankinden daha fazla yara aldı." dedi.

Maduro'nun "savaşa hazırlanması" gerektiğini ifade eden ve yardım sözü veren Nikaragualı lider, "Durum bu savaşa yol açarsa, Sandinista savaşçılarına (Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi - Nikaragua'daki iktidar partisi) güvenebileceğinizden emin olun." diye vurguladı.

Ortega, Maduro'nun ülkede bir iç çatışma olasılığını göz ardı etmemesi gerektiğini, ancak Venezuela'nın Nikaragua'nın yanı sıra bölgedeki diğer ülkelerden de destek alabileceğine inandığını sözlerine ekledi.

Ortega, "Latin Amerika ve Karayipler'den binlerce savaşçının da Bolivarcı Devrimi savunmaya katılacağından eminim." diye belirtti.

28 Temmuz'da Venezuela'da başkanlık seçimleri yapıldı. Ulusal Seçim Konseyi'nin protokollerin neredeyse yüzde 97'sini inceledikten sonra duyurduğu gibi, vatandaşların yüzde 51,95'i mevcut Başkan Nicolas Maduro'ya, yüzde 43,18'i ise ana rakibi aşırı sağ muhalefet adayı Edmundo Gonzalez Urrutia'ya oy verdi. Muhalefet liderlerinden Maria Corina Machado, seçim gününde Gonzalez'in ekibinin seçimlerdeki yenilgisini kabul etmeyeceğini söyledi. Ertesi gün Caracas'ın merkezinde protestolar ve isyanlar çıktı. Venezuelalı yetkililere göre 2.200'den fazla isyancı kundakçılık ve diğer suçlardan gözaltına alındı.

Rusya, Bolivya, Honduras, İran, Çin, Küba ve Nikaragua, Maduro'yu zaferinden dolayı tebrik etti. Arjantin, Dominik Cumhuriyeti, Kosta Rika, Panama, Peru, ABD, Uruguay, Şili gibi bazı eyaletler mevcut cumhurbaşkanının yeniden seçilmesini tanımadı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir