• DOLAR 33.951
  • EURO 37.642
  • ALTIN 2815.203
  • ...
Afganistan'dan ABD'nin Özbekistan'la yaptığı anlaşmaya tepki!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan İslam Emirliği Savunma Bakanlığı, ABD ve Özbekistan'ın Afgan pilotlarca Özbekistan'a kaçırılan askeri helikopter ve uçaklara ilişkin anlaşmasına dair açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Özbekistan'daki Afganistan'a ait uçak ve helikopterlerin akıbetiyle ilgili herhangi bir anlaşma kabul edilemez. ABD'nin Afgan varlıklarına el koyma ya da bağışlama hakkı yoktur. " ifadeleri yer aldı.

Özbekistan İslam Emirliği ABD ile bu konuda herhangi bir anlaşma yapmadan kaçınması çağrısı yapılan açıklamada, helikopter ve uçakların Afganistan'a dönüşüyle ilgili Afgan yönetimiyle işbirliği yapılması istendi.

- ABD ile Özbekistan anlaşmıştı

ABD'nin Taşkent Büyükelçisi Jonathan Henick, Özbekçe yayımlanan Kun haber sitesine dün yaptığı açıklamada, 2021'de Afgan pilotlarca ülkeden Özbekistan'a kaçırılan Afgan ordusuna ait savaş uçakları ve askeri helikopterlerin durumu konusunda Özbek tarafıyla anlaşmaya vardığını belirtmişti.

Söz konusu uçak ve helikopterlerin Özbekistan'da kalıp kalmayacağına ilişkin soru üzerine konuşan Henich, "Askeri araçlar Özbekistan'da kalacaktır. Bu, çoktan resmiyet kazandı." demişti.

Henich, Özbek ve ABD tarafının bununla ilgili ortak çalışmalara devam ettiğini belirterek "Bu araçlar hiçbir zaman Afganlara ait olmadı; Amerikalılara aitti. Afgan ordusu bunu kullandı ama biz her zaman sahibiydik." diye konuşmuştu.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir