• DOLAR 33.895
  • EURO 37.622
  • ALTIN 2814.144
  • ...

Fiyat artışı, piyasa koşulları göz önüne alındığında beklenen bir seviyede. Büyük bir rekolte beklentisi nedeniyle kavrulmuş fıstığın fiyatında da önemli bir düşüş öngörülüyor. Şu an 650-700 TL civarında olan kavrulmuş fıstığın kilogram fiyatının 500 TL’ye kadar düşmesi bekleniyor.

Siirt’te üretilen fıstık, hem bölge halkının geçim kaynağı hem de Türkiye ekonomisinin önemli tarımsal ihracat ürünlerinden biri olarak öne çıkıyor. Yıllık rekolteye bağlı olarak fiyat dalgalanmaları yaşansa da, bu yılın beklentiler doğrultusunda geçmesi, çiftçilerin de yüzünü güldürecek gibi görünüyor.

"Yeşil fıstığın hasadı ayın 25'inde başladı"

Geçen seneye oranla Siirt fıstığında büyük bir verim artışı yaşanacağını ifade eden 20 yıllık kuru yemiş esnafı Nimetullah Sevilgen, "Yeşil fıstığın hasadı ayın 25'inde başladı. Yeşil fıstığın toplanması zahmetli oluyor çünkü tane tane toplanması gerekiyor. Fiyatı da geçen seneye göre uygun, fazla pahalı değil." dedi.

"Fıstığın fiyatı 450-500 TL civarında olacağını tahmin ediyorum"

Sevilgen, yeşil fıstığın geçen sene 200 TL’ye alıcı bulduğunu, bu sene ise 300 TL’den satışa sunulduğunu belirtti.

Sevilgen, "Diğer ürünlere baktığımızda fıstığın fiyatı oldukça uygun. Siirt fıstığı, yüksek kalitesiyle bilinir ve bu sene iyi bir verim bekleniyor. Bu nedenle fiyatının 450-500 TL civarına düşeceğini tahmin ediyorum. Geçen sene 700-800 TL civarında satılıyordu. Siirt fıstığı çok lezzetlidir, tadına doyamazsınız; alan bir daha alacak." şeklinde konuştu.

Ayrıca Sevilgen, yeşil fıstığın bekletilmesinin zorluğuna dikkat çekerek, "Yeşil fıstık en fazla bir hafta dayanabilir. Üç hafta sonra siyahlaşır ve tazeliğini kaybeder. Bu nedenle yeşil fıstık en geç bir hafta içinde tüketilmelidir," dedi. (İLKHA)