• DOLAR 33.949
  • EURO 37.657
  • ALTIN 2813.772
  • ...
Netanyahu'nun Netzarim şartı! Heyeti zorla gönderdi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET BOZDAŞ-       Yedioth Ahronoth işgal hükümetinin başkanı Binyamin Netanyahu'nun, daha önce arabulucuların reddettiği Gazze Şeridi'ni iki parçaya ayıran Netzarim eksenine ilişkin öneriyle İsrail müzakere ekibini Kahire'ye gönderdiğini bildirdi.

Gazeteye göre, İsrail müzakere ekibi teklife karşı olduğunu ifade etti, ancak Netanyahu teklifin arabuluculara iletilmesi konusunda ısrar etti, onlar da teklifi reddetti.

Gazete, birkaç ay önce İsrail müzakere heyetinin  İsrail'in Netzarim ekseni boyunca doğudan batıya yaptığı yol konusunda çözüm bulunmaya çalışıldığını açıkladı . Sorun , Hamas hareketinin İsrail'in veya en azından bir kısmının eksenden çekilmesi yönündeki açık talebi ile İsrail işgal ordusunun o dönemde yolu kontrol etmeye devam etme talebinin nasıl uzlaştırılacağıydı. 

İsrail işgal ordusu, eksenden çekilmeme konusunda ısrar ettikten sonra geçen Mart ayının sonunda fikrini değiştirerek,  İsrailli tutuklular meselesine daha fazla öncelik vermeye karar verdi.   Netanyahu, 27 Mayıs'ta sunduğu  anlaşma önerisini formüle etmeye hazırlanırken, İsrail'in denetim mekanizmaları kurma veya güçlerini eksende tutma ve çevresine hendek ve kanal kazma talebinden vazgeçmesini kabul etti.  Ancak hayata geçmedi.  Kuzeye geçenlerin silahsız olacağını açıklaması koşuluyla, Hamas'ın bunu kabul etme ihtimali vardı.

Hamas'ın 27 Mayıs'taki önerinin çoğunluğunu fiilen kabul etmesinin ardından Netanyahu, temsilcilerine savaşçıların geçişini engelleyecek yöntemin "iki ülke arasındaki anlaşmayla belirleneceğini" duyurmalarını emretti. Müzakerelerin engellenmesine yol açan olaya ek olarak, bu hafta İsrail güvenlik teşkilatının  üst düzey yetkilileri, Netanyahu'nun ofisinin yeni koşullar eklemeye karar verdiğini söyledi.

Gazetenin, Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'ın ne istediğine ilişkin sorusuna İsrailli yetkili şu yanıtı verdi: "Sinvar'ın ne yapacağını bilmiyorum. Bölgesel bir savaş olacak ve anlaşma onun lehine olmayacak. Hangi temele güvendiğinden emin değilim.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir