• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Karma Eğitimin Doğurduğu Sonuçlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğitimci Ali Erkan Kavaklı, karma eğitimin hem erkek hem de kız öğrencilere zarar verdiğini söyledi. Almanya, Amerika, Kanada`nın karma ğitimden çoktan vazgeçtiğini, belirten Kavaklı, Akit`teki yazısında, "1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu eğitim karmadır, diyor. 2000’li yıllara kadar geleneksel erkek ve kız liseleri vardı. İstanbul Erkek Lisesi, Çemberlitaş Kız Lisesi vb. 2001’de Bülent Ecevit’in Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, bütün okullara, kurslara karma eğitim mecburiyeti getirdi. Tam da ben Almanya, İngiltere, ABD ve Kanada’da karma eğitimin zararlarını ortaya koyan araştırmaları yayınladığım yıl" dedi.

Kavaklı, dünyanın farklı ülkelerinden ilim insanlarının karma eğitimin zararlarına dair görüşlerini şöyle anlattı:

"1991 yılında Doç. Dr. İlse Brehmer, Schule im Patriarchat-Schulung fürs Patriarchat (Pederşahi Okul- Eğitim Pederşahilik için) isimli kitabını yayınlamış. Karma eğitimin kızlara bir şey kazandırmadığını ortaya koydu. Doç Brehmer’in tespitleri şunlardı:

1) Karma eğitim kızların uysallığını istismar ediyor.
2) Kızların yeteneklerini geliştirmesine engel oluyor.
3) Karma eğitim kızların fiili ve sözlü cinsel tacize uğramasına yol açıyor.
4) Kız okulları kızların özellikle matematik ve fen bilimlerinde daha iyi yetişmesini sağlıyor.
5) Kız okullarından mezun olan kızlar hayatta daha başarılı. (s.112)

Araştırma neticelerine bakarak Doç. Brehmer, Bayern eğitimden sorumlu Kültür Bakanlığına şu tavsiyelerde bulunuyor ki karma eğitimin verimliliği araştırmalarını Doç. İlse Brehmer, Bayer Kültür Bakanlığı’nın isteği üzerine yapıyor:

1) Geleneksel kız-erkek okulları geliştirilmeli ki Almanya’da Kilise okulları ayrı eğitim verir.
2) Yeni kız okulları açılmalı.
3) Karma okullarda erkeklerin saldırganlığı ve sınıflara hükmetmesine karşı inisiyatif geliştirilmeli.
4) Öğretmenler, idareciler ve aileler karma eğitimin zararları konusunda bilgilendirilmeli.
5) Karma eğitimde kızların aşağılanması önlenmeli.

Kız okulları açılmalı çünkü:

1) Bu okullarda kızlar kişisel yeteneklerini, sınırlama olmadan geliştirebilirler.
2) İlgi alanlarında kendilerini ilerletebilirler.
3) Erkeklerin seksüel baskılarından kurtulurlar.
4) Toplum hayatını, bilimi, geçmiş ve geleceği kadınlarla birlikte öğrenebilirler.
5) Bilinçli ve kaliteli eğitim alabilirler. (s.113)

Prof. Maria Anna Kreienbaum, 1999 yılında Scuhle Lebending Gestalten (Okulu Canlı Olarak Şekillendirmek) isimli eserini yazdı. Karma okullarda kızların cinsel tacize uğradıklarını, tacizlerin engellenemediğini, erkek tacizlerine karşı alınması gereken tedbirleri anlattı.

Der Spiegel dergisi 6 Mayıs 1996 yılında Kız Okuluna Dönüş/ Kızlara Daha Fazla Şans başlığı ile kapak yaptı. Karma eğitimin karaya oturduğunu, politikacıların karma eğitimin kızların aşağılanmasına (Diskiriminierung) yol açtığını yazdı.

Kız okullarında eğitim gören bayanlar hayatta daha başarılı. Eyalet Başbakanı Heide Simonis (Sosyal Demokrat Partili), Amerika Dışişleri eski Bakanı Hillary Clinton kız okulu mezunu idi. Amerika’daki Wellesley Colege başarılı öğrenciler yetiştiriyor ve buraya erkek sinek giremiyor.

16 Mart 1998 yılında Der Spiegel, karma eğitim konusuna yer verdi: “Kızlar ve Gençler için Karma Eğitimi Tarihi Bir Yanılgı” başlığını kullandı. Kültür Bakanlarının okullarda ayrı eğitim trendini başlattıklarını yazdı.

Düsseldorf Eğitim Bakanı Gabriele Behler, sınıflardaki erkek hegemonyasına karşı savaştığını söyledi; kızların özellikle fizik, matematik, kimya, bilgisayar, el işi ve spor derslerinde erkeklerle yarışamadığını, okullarda bu derslerin kız ve erkeklere ayrı verilmesini isteyen bir yazı yazdı. (16.05.1998, s.99)

17 Mayıs 1994’e gelindiğinde Der Spiegel, tekrar karma eğitime yer verdi. Bu defa araştırmalar, karma eğitimin erkeklere de zarar verdiğini ortaya koymuştu. Erkekler daha çok okulu terk ediyor, kötü notlar alıyor, ilkokullarda bayan öğretmenlerin çokluğu erkek öğrencilerin model bulamamasına, gençler için felakete yol açıyor, diye yazdı.

8 Ocak 2001’de Der Spiegel, karma eğitimin toplumda kadın-erkek eşitliğine hizmet etmediğini, toplumun tepelerinde yine erkeklerin olduğunu ele alan bir araştırma yayınladı. Kızların aşağılanmasının devam ettiğini vurguladı.

Türkiye’de Prof. Çiğdem Kâğıtçıbaşı ve Doç. Dr. Hakan Ulaş, karma eğitim konusunda araştırmalar yaptılar. Karma eğitimin hem erkek hem de kız öğrencilere zarar verdiğini tespit ettiler.

Türkiye uluslararası PISA araştırmalarında 2009 yılında 65 ülke arasında Fen bilimlerinde 43. Okuma becerilerinde 41. oldu.

2011 yılında yapılan TIMSS araştırmalarında 50 ülke arasında matematik alanında 35. fen bilimlerinde 36. oldu.

Kemal Kılıçdaroğlu, eğitimin kalitesini konuşmak yerine Başbakan Tayyip Erdoğan’ı karma eğitimi yok etme niyetinde olmakla suçladı.

Dünyadaki bunca araştırmaya, ABD, İngiltere ve Almanya’da resmi okullarda karma eğitim mecburiyetinin kaldırılmasına rağmen 11 yıldır AK Partili Milli Eğitim Bakanları bu konuda seçmenin sesine kulak vemedi, hiçbir şey olmamış gibi davrandı. Bu konuda Başbakan Tayyip Erdoğan da henüz hiçbir şey söylemedi. Usta, bu konuya el atmalı. Karma eğitim dayatması son bulmalı. İsteyen veli çocuğuna ayrı eğitim aldırabilmeli.

Risale Haber

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir