• DOLAR 34.09
  • EURO 37.979
  • ALTIN 2812.804
  • ...
Okullar açılıyor kırtasiye telaşı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk zil sesi 9 Eylül'de çalacak. Bu tarihe yaklaşırken, alışverişlerini tamamlamak isteyen veliler ve öğrenciler, uygun fiyatlı kırtasiye ürünleri bulmak için çaba harcıyor. Ancak, bu yıl kırtasiye masrafları, sırt çantası da dahil olmak üzere, ortalama 1.500 ila 2.400 lira arasında değişiyor.

Bu yıl da Siirt’teki veliler ve öğrenciler, kırtasiye alışverişi için yoğun bir arayış içinde. Fiyatlar geçen yıla göre artsa da, doğru seçimlerle bu süreci en sağlıklı ve ekonomik şekilde tamamlamak mümkün.

Velilerin kırtasiye telaşı başladı ve fiyatlar geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20 oranında arttı. Uygun fiyatlı alışveriş için TSE ve CE belgeli yerli malı ürünlerin tercih edilmesi öneriliyor. Geçen yıl 1.500 liraya dolan çantalar, bu yıl yüzde 30-60 arası daha yüksek fiyatlarla doluyor. Fiyatlar, markalara ve kaliteye göre değişiklik gösterirken, uzmanlar çocukların sağlığı için kaliteli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.

"Kırtasiye fiyatları geçen yıla göre yüzde 20 arttı"

Siirt'te 8 yıldır kırtasiyecilik yapan Musa Balık, fiyatların makul seviyede olduğunu belirterek, "Bir öğrencinin ihtiyacı olan çanta, suluk, defter ve kalem, geçen yıla göre yüzde 20 zamlandı. Son haftalarda ise kırtasiye malzemesi soran velilerin sayısında önemli bir artış oldu." dedi.

"Sosyal medyada yanlış algılar oluştu"

Musa Balık, kırtasiye fiyatlarının geçen yıla göre en az artan ürün grubu olduğunu belirterek, "Bazı sosyal medya kanallarında kırtasiye malzemelerinin fahiş bir şekilde yükseldiği yönünde yanlış algılar oluştu. Bu, gerçeği yansıtmıyor. Özellikle kırtasiye malzemelerinde geçen yıla oranla yüzde 15-20 civarında bir artış yaşandı." şeklinde konuştu.

"Fiyatlar kalite ve listeye göre değişiklik gösteriyor"

Balık, geçen yıl bir ana sınıf öğrencisinin kırtasiye maliyetinin yaklaşık 2.000 lira civarında olduğunu hatırlatarak, "Bu sene ise bu maliyet 2.500-3.000 lira civarında. Ancak, bu durum alınan ürünlerin kalitesine ve okulların taleplerine göre değişiklik gösteriyor. Kimi okullar sağlıklı ürünleri tercih ederken bazı okullar velilerin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak daha düşük kaliteli ürünler seçmek zorunda kalıyor." dedi.

"Veliler, kaliteden ödün vermesinler"

Balık, duyarlı ailelerin genellikle sağlıklı ürünleri tercih ettiklerini belirterek, "Bazı müşterilerim, alım güçleri düşük olmasına rağmen çocuklarının sağlığını düşünerek kaliteli ürünleri tercih ediyorlar. Benim buradan velilere tavsiyem, kırtasiye malzemesi alırken kaliteden ödün vermemeleri. 300 liraya bir çanta alırsınız ama 3 ay kullanırsınız; 900 liraya bir çanta alırsınız, 2 yıl kullanırsınız. Mantıklı düşündüğünüzde 900 liralık çanta daha uygun fiyata gelmiş oluyor." şeklinde tavsiyede bulundu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir