• DOLAR 34.297
  • EURO 37.551
  • ALTIN 2912.571
  • ...
"Arazilerimize gereken değer verilmedi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş'un Akkonak köyü sakinleri, Alparslan 2 barajının yapılmaya başlanması ve baraj sularının yükselmesiyle yaklaşık 20 köy ile tarım arazilerinin de sular altına kalacağını belirtti. Barajın yapılmasıyla tarımsal alanlarının da daraldığını ifade eden köy sakinleri, tarım ve hayvancılıktan başka uğraşacakları bir işlerinin olmaması nedeniyle kendilerini zor günlerin beklediğini söyledi.

 

Köy sakinlerinden Ahmet Güler, "Köyümüz 115 hane ve 800 nüfustan oluşmaktadır. Ayrıca bize bağlı olan 30 haneden fazla bir mezramız mevcut. Arazimiz baraj suları altında kalacak. Peki, bu topraklar suların altında kaldıktan sonra biz ne ile geçimimizi sağlayacağız. Yani anlayacağınız topraklarımız gittikten sonra halimiz perişan olacak. Hayvancılıkla uğraştığımız için artık hayvanlarımızı otlatacak bir yer bulamayacağız. Dolayısıyla bize iş imkânı sağlanmasını istiyoruz." dedi.

 

Barajın şimdilik kendilerine hiç bir faydasının olmadığını, aksine ileriki zamanlarda kendilerinin mağdur olacaklarını kaydeden Salih Aşar, iş imkânlarının olmaması nedeniyle gençlerinin boşta kaldıklarını belirtti. Aşar, "Şu an burada baraj yapılıyor. Gençlerimiz işsiz ve boş gezmektedirler. Baraj yapılıyor fakat bize bir faydası olmuyor. Topraklarımız zaten gidecek. Baraj bizim köyde yapılıyor fakat köylü olarak çalıştırılmıyoruz. Bizim gençlerimiz boş gezerken neden başka yerden işçi getirilip çalıştırılıyor. Baraj burada yapılıyorsa o halde gençlerimizin bu işte çalışması gerekiyor. Gençlerimiz İstanbul`a veya başka yerlere çalışmaya gidiyor, çalıştıkları işyerlerinde asgari ücretle çalışıyorlar. Kimileri var ki 10 kişilik bir aileye bakmak zorunda. Peki, asgari ücretle çalışan biri böyle bir aileyi nasıl geçindirebilir?" ifadelerini kullandı.

 

İşin acemisi olduklarını, bu nedenle topraklarının kendilerinden ucuz bir fiyattan alındığını iddia eden Aşar; "İşin acemisi olduğumuz için kandırıldık sanki. Arazimizin dönümünü 5 bin ila 7 bin TL arası aldılar. Bu fiyatları arazinin kalitesine göre, yani sulu olan bölgelere ayrı, kırsal olan yerlere de ayrı fiyat verdiler. Başka yerlerde bu tür durumlarda arazinin dönümü 40 bin TL`ye alınırken bizden 5-6 bin TL'den alındı." diye konuştu.

 

Merayla beraber yaklaşık 5 bin dönüm arazilerinin sular altında kalacağını belirten köy halkı, devletin arazilerinin dönümüne en az 10 bin TL vermesi gerektiğini, ancak bu şekilde olursa mağduriyetlerinin giderilebileceğini dile getirdi. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir