• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
HÜDA PAR: Üniversite öğrencilerine gerekli destekler sağlanmalı, barınma sorunu giderilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçları açıklandı. Paylaşılan verilere göre üniversitelerde, toplam 1 milyon 21 bin 986 kontenjanın 987 bin 388’ine yerleştirme yapıldı.

Eylül ayı itibariyle başlayacak olan yeni eğitim yılında öğrencilerin karşılaşabilecekleri başta barınma olmak üzere bir takım mali sıkıntıları dile getiren HÜDA PAR Eğitim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yahya Oğraş, koşulların iyileştirilmesi ve özellikle maddi sıkıntı yaşayan öğrencilere yönelik yardım paketleri hazırlanarak destek çıkılması yönünde çağrı yaptı.

Yahya Oğraş

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Oğraş, "Üniversite yerleşim sonuçları açıklandı. Öğrencilerimiz yoğun bir emek sarf etti ve emeklerinin karşılığı olarak da kazandıkları bölümlere yerleşerek akademik hayatlarına başlamış oldular. Bu vesileyle akademik hayatlarına başlamış kardeşlerimize başarılar diliyoruz." dedi.

"Eğitim sürecinde maddi sıkıntı içerisinde olan öğrencilere el uzatılmalı"

Gerek ülkemizde gerekse de dünyada ciddi bir ekonomik krizin söz konusu olduğunun altını çizen Oğraş, "Dolayısıyla üniversite kazanmış genç kardeşlerimizin başarılarına göre yerleşmiş oldukları bölümler, ikamet ettikleri yerin dışında veya uzağında yer almaktadır. Haliyle üniversiteler açıldığında bu kardeşlerimiz oralara gitmek zorunda kalacak. Dolayısıyla hem ulaşım hem barınma hem okulun maddi sıkıntılarıyla ilgili ciddi sorunlarla karşılaşacaklar maalesef." ifadelerini kullandı.

Oğraş, "Değişemeyecek durum bu olsa da konuya ilişkin önerimiz, üniversiteye yerleşip eğitim sürecinde maddi sıkıntı içerisinde olan öğrencilerimize el uzatılmalı. Bunlar ivedilikle tespit edilmeli, ihtiyaçları ne ise ona göre acilen destek sağlanmalıdır. Aksi halde ikamet ettiği adreslerin dışına giden kardeşlerimiz ciddi sıkıntılarla karşılaşabilir, bunalımlar yaşayabilir ve hatta olumsuz durumlarda olabilir. Önceki yılları incelediğimizde Türkiye'de 2018-2022 yılları arasında her yıl yaklaşık 400 bin kişi üniversiteyi terk etmek zorunda kalıyor. Bu çok büyük bir sayıdır." şeklinde konuştu.

"Öğrencilerimiz gittikleri şehirlerde barınma alanında ciddi sıkıntılarla karşılaşıyor"

Değerlendirmelerinde yurtların kapasitesi ve yapısal durumlarını ele alan Oğraş, yurtlarda barınamayan veya evli öğrenciler gibi kiralık konutlarda kalmak zorunda kalan öğrencilerin karşılaşacakları maddi sıkıntılara dikkat çekti.

Üniversiteli öğrenci sayısı karşısında mevcut yurt kapasitelerinin yetersiz kaldığına işaret eden Oğraş, "Bunun yanında kamu yurt sayısı maalesef ciddi bir sıkıntı. Öğrencilerimiz bulundukları şehirlerin dışına gittiklerinde barınma alanında ciddi sıkıntılarla karşılaşıyor. Türkiye'de kamu yurt sayısı şu an yatak kapasitesi olarak 1 milyon, 500 binlik yatak kapasitesi olan özel yurtları eklediğimizde yaklaşık 1 milyon 500 binlik bir rakama tekabül ediyor. Açıktan ve uzaktan eğitim görenle beraber Türkiye'de 7 milyon öğrenci var. Bunlardan 4 bini örgün olarak akademik hayatına devam etmektedir. Bunların bazıları ikamet ettikleri adreste okul okusalar da 1 buçuk milyon yurt kapasitesi karşısında her anlamda barınma sorunu ortaya çıkıyor." diye belirtti.

"Evli olan öğrencilere kira yardımı, iaşe gibi ek destek sağlanmalı"

Mevcut yurtların büyük çoğunluğunun yaşam standartlarının altında kaldığını kaydeden Oğraş, şunları söyledi:

"Yurtların birçoğu eski binadır. Şu anki yaşam koşullarının çok altında kalıyor. Öğrenciler o yaşam koşullarına adapte olamadığı için ev kiralamak zorunda kalıyor. Şu anda İstanbul, İzmir, Ankara gibi metropol kentlerde öğrencilerimiz ev kiralamaya kalkışsa 1+1 daire kiraları aylık 20 bin civarındadır ve bunu ödeyemez. Devletin bu öğrencileri tespit etmesi, bunlara destek sağlaması gerekir."

Evli olan öğrencilerin durumuna da değinen Oğraş, "Bunun yanı sıra evli olup hem üniversite okuyan hem de yeni kazanan kardeşlerimiz var. Bu öğrencilerimize ek bir destek sağlanmalı. Çünkü bunların yurt ortamlarında kalmaları elbette düşünülemez. Bu öğrencilere kira yardımı yapılabilir, iaşe desteği sağlanabilir ve bu da çok önemli bir şeydir. Uzak diyarlara giden öğrencilerimizin yol masrafları hususunda yerel yönetimlerin destek sağlamasında fayda var. Çünkü bu kardeşlerimiz de ciddi sıkıntı yaşıyor. Yerel yönetimler de zaten bunun için var. Bu herhangi bir bağış, hibe veya lütuf değildir. Devler kendi idamesini sürdürmeyi düşünüyorsa elbette bu konuda vatandaşına, halkına sahip çıkması lazım. HÜDA PAR olarak bu konuda yetkililere çağrıda bulunmak istiyoruz." dedi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir