• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet 7 yıldır devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Myanmar'da ordunun saldırıları nedeniyle yüz binlerce Arakanlı Müslüman'ın (Rohingya) evlerini terk etmelerinin 7'nci yıl dönümünde, ülkedeki çatışmalar komşu ülkeler Tayland, Bangladeş ve Hindistan ile Arakanlı Müslümanların sığındığı diğer ülkeler Malezya ve Endonezya'yı etkilemeye devam ediyor.

Arakan eyaletindeki sınır karakollarına düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, 25 Ağustos 2017'de Arakanlı Müslümanlara karşı kitlesel şiddet eylemleri başlattı.

Ekim 2023'te Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA), Budist Arakan Ordusu ve Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusundan silahlı grupları bünyesinde toplayan "Üç Kardeşler İttifakı"nın Myanmar ordusuna karşı başlattığı saldırılar da bölgede sivil hayatı olumsuz etkiliyor.

AA muhabiri, Arakanlı Müslümanlara karşı kitlesel şiddet eylemlerinin 7'nci yıl dönümünde, Myanmar'daki çatışmalar, çatışmaların çevre ülkeler ve sivillere etkileri hakkındaki son gelişmeleri derledi.

1,1 milyondan fazla Arakanlı Müslüman sığınmacı konumunda
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre, Myanmar'daki çatışmalar nedeniyle 1,3 milyondan fazla Myanmarlı çevre ülkelere sığınırken bunların 1,1 milyonundan fazlasını Arakanlı Müslümanlar oluşturuyor. Ülke içinde yerinden edilenlerin sayısı da yaklaşık 2,6 milyon.

Bangladeş'te 981 bin 65, Malezya'da 107 bin 700, Hindistan'da 22 bin 600 ve Endonezya'da yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman sığınmacı bulunuyor.

Uzun zamandır bölgede yaşamalarına rağmen ülkede "tanınmış etnik gruplardan" sayılmayan Arakanlı Müslümanlar için "devletsizlik" de büyük sorun teşkil ediyor. Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Myanmar'da 632 bin 800'den fazla Arakanlı Müslüman, "devletsiz" sayılıyor. Arakanlı Müslümanlar, Myanmar vatandaşı olarak kabul edilmedikleri için temel insan haklarından da yoksun şekilde hayata tutunmaya çalışıyor.

Uluslararası toplum Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizliğe karşı tepki gösterirken Myanmar'da askeri yönetim 31 Temmuz'da olağanüstü hali 6 ay uzattığını duyurdu. Böylece askeri yönetim, 2021'de ilan edilen olağanüstü hali 6'ncı kez uzatmış oldu.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir