• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Gazeteci-Yazar Yaman: Gençleri yanlış çevreden korumanın yolu onlarla arkadaş olmaktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ailelerin, gençler konusunda dikkat etmesi gereken hususlar ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Gazeteci-Yazar Özkan Yaman, gençlerin eğitiminde ailelerin yeterli bilgiye sahip olması ve gençlere değerli olduklarını hissettirilmesi gerektiğini söyledi.

Günümüzün Anne babaları, çocukları ile ilgilenmede geçmişe göre daha fazla sorumluluk sahibi olduklarını belirten Yaman, “Hem büyüklere hem de gençlere yönelik her türlü manevi saldırı diğer zamanlara göre daha şiddetli olmaktadır. Birincisi aileler evvela ibadetlerinde düzenli ve titiz olurlarsa çocuklara olumlu yansır. İkincisi aileler çocuklarıyla daha fazla vakit geçirerek buna uygun arkadaş ortamlarında seçici olmalarını takip etmeleri gerekir. Maalesef aileler bu konuda çocuklarına yeterince yardımcı olamıyor. Bunun için ailelerin destek almaları gerekiyor. Anne ve babaların, çocukları ile ilgili sağdan soldan duyumları veya geçmişten görme değil de daha çok çocuğuma nasıl yardımcı olabilirim? Sorularının cevabı üzerine yeterli düzeyde bilgi sahibi olmaları gerekiyor.” diye konuştu.

"7- 8 yaşındaki çocuklarımız sosyal medyanın ışıltılı dünyasına hızlı bir şekilde giriş yapıyor”

Günümüz gençliğinin en çok sosyal medyadan etkilendiğini söyleyen Yaman, “Maalesef sürekli olarak yanlarında bulunmak ve ne yaptıklarını kontrol edebilmek biraz zor olabiliyor. Fakat vakitlerini disipline edebilmek, yer yer kısıtlamak, belli vakitlerde onları telefondan uzaklaştırma gibi davranışları çocukları ikna etme yöntemine başvurarak kabul ettirmek çok önemli olur. 7-8 yaşlardan itibaren çocuklarımız telefon dünyasına hatta sosyal medyanın ışıltılı ve renkli dünyasına çok hızlı bir şekilde giriş yapabiliyor. Özellikle akşam saatlerinde saat 11’den itibaren telefonlardan uzaklaştırmamız ve uyku moduna telefonsuz bir şekilde geçmeleri gerekiyor. Gün içerisinde de çocuğun telefon ile geçirdiği vakit belli aralıklara bölünmesi lazım. Diyelim ki 30 dakika telefonla vakit geçirecek 30 dakika telefonsuz bir şekilde vakit geçirecek şeklinde bir program yapılabilir.” dedi.

"Çocuklarımızın Kur’an-ı kerim okumaya teşvik edilmesi önemli olur"

Yaman, “Günümüzde çocuklarımız vakitlerini maalesef en çok telefon başında harcıyor. Mutlaka ailelerin, çocukları için sosyal aktivite yapacakları dış mekanları ziyaret etmeleri ve aile içerisinde çocukların manevi olarak Kur’an-ı Kerim okumaya çağırılması ve bu yönde teşvik edilmesi çok önemli olur.  Çocuklarımızın arkadaş çevrelerini kontrol etme ve hassas olmasını sürekli olarak söylememiz, özellikle ergenlik döneminde arkadaşını daha fazla önemseyen ve daha fazla dikkat eden bir genç profili olarak karşımıza çıkıyor.” şeklinde konuştu.

“Gençlerin aktivitelere yönlendirilmesi gerekiyor”

Gençlerde olan heyecanın bitirilmeden, zayıflatılmadan doğru yere aktarılmasının çok önemli olduğunu söyleyen Yaman, "Gençlerde olan aykırı, kırıcı ve dağıtıcı ruhu bir şekilde haksızlık ve zulme karşı diri tutulması çok önemlidir. Gençleri farklı aktivitelere yönlendirmek gerekiyor. Özellikle herhangi bir spor dalında bir çocuğun aktif olması önemlidir. Kız çocukları ve erkek çocukları bu konuda farklılık gösteriyor. Kız çocukların biraz daha resim veya süsleme gibi alanlara yönlendirilmesi erkek çocukların ise biraz daha spor ağırlıklı aktivitelere yönlendirilmesi gerekiyor. Bu gençlerin enerjilerini boşaltmalarını sağlayacaktır.” diye konuştu  

“Çocuklarımız başarılı olduğunda onlara hediye almak çok önemlidir”

Dışarıda zaman geçirilirken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Yaman, "Günümüzde gençleri daha fazla takip etmek gerekiyor. Bunun içinde annenin veya babanın gençler ile biraz daha yakın bir muhabbet kurması, sürekli soru cevap şeklinde konuşması ve çocuğa değerli olduğunu hissettirmek gerektiriyor. Küçükken çocuğumuza yaptığı hataları söylemek ve yaşı büyüdükçe de o hataların kendisini üzdüğünü söylemek gerekiyor. Gençleri yanlış çevrelerden korumanın yolu, birincisi onlara iyi bir arkadaş çevresi bulmaya çalışmak. İkincisi de onlarla arkadaş olmak ve dünyasına girmektir. Sürekli onlar ile muhabbet edip ‘bugün ne yaptın, hangi arkadaşların ile gezdin’ diye sormak gerekiyor. Çocuk başarılı olduğu zaman ona hediye almak çok önemlidir. Çocuklarında böyle beklentileri oluyor. Alınan hediyeler çocuklar ile aile arasında bağ oluyor.” dedi.

“Bu konuda değerli insanların fikirlerini almak çok önemlidir”

Kur’an ve namazdan uzak bir ailede her türlü risk olduğunu belirten Yaman, sözlerini şöyle tamamladı:

"İbadetleri hafife alıp, erteleyenler için maalesef birçok söz havada kalıyor. Biz batı toplumu gibi değiliz. Bizim çaremiz, tedavimiz bellidir. Dolayısı ile bize bırakılan iki emanete sarılırsak inşallah çocuklarımızda selamete ulaşırlar. 14 ile 22 yaş aralığı sıkıntılı yaş gurubudur. 22 yaşından sonra biraz duruluyorlar ama o süreçte çok dikkat etmek gerekiyor. Değerli insanların fikirlerini almak önemlidir. Allah, evlatlarımızı Peygamber terbiyesi ile yetiştirmeyi nasip etsin.” şeklinde konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir