• DOLAR 34.027
  • EURO 37.65
  • ALTIN 2795.94
  • ...
Üniversite öğrencileri: En çok burs ve yurt konusunda zorluk çekiyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre toplam 1 milyon 21 bin 986 kontenjanın 987 bin 388'ine yerleştirme yapıldı.

Üniversiteye yerleşen öğrencilerin en büyük endişelerinin maddiyat olduğunu dile getiren öğrenciler, ailelerinden ayrılan her üniversite öğrencisinin yurt, barınma ve burs ile ilgili sorunlarla karşılaştıklarına dikkat çekti.

Konu hakkında İLKHA'ya değerlendirme yapan üniversite öğrencileri, il dışına yerleşen öğrencilere yeteri derecede desteğin sağlanmasını ve refah düzeyinin arttırılması hususunda yetkililere çağrıda bulundu.

“Birçok öğrenci mecburen kısmi zamanlı çalışmak zorunda kalıyor”

Mehmet Salih Çelik

Üniversiteye yerleşen her bir öğrencinin burs ve barınma konusunda zorluk çektiğini dile getiren Mehmet Salih Çelik, “Bu yıl Mardin Arapça Tarih bölümünü kazandım. Burs tabii ki her öğrenciye verilmeli. Çünkü elbise, kitap, test gibi birçok ihtiyacı oluyor. Ayrıca yol ve yemek ücreti de maddi külfet oluşturuyor. Üniversiteye yerleşmesine rağmen KPSS’ye hazırlanan öğrenciler oluyor. Malum KPSS’nin kitapları da bayağı pahalı. Çok yüksek olduğu için mecburen öğrenci de kısmi zamanlı bir işte çalışmak zorunda kalıyor. Öğrenci herhangi bir işçe çalışmak zorunda kaldığında ise ders veya sınavlarına yeteri kadar zaman ayıramadığından başarısız oluyor.” ifadelerine yer verdi.

"Burs çıkmadığı içinde mecbur olarak hem öğrenciler hem de aileleri zorluk çekiyor"

Maddi külfetle karşılaşan öğrencinin aynı zamanda ailesinin de zor durumda kaldığını ifade eden Çelik, “Kendi açımdan başka bir şehirde üniversiteye yerleşmiş olsaydım tabi ki maddiyat noktasında sıkıntı çekerdim. Başka şehirde üniversiteye yerleşen öğrenciler için en çok yol ücreti sıkıntısı oluyor. Yurtta kalıp üstüne para ödeyenler bile oluyor. Burs için kayıt yapıp da bazı öğrencilere çıkmadığı da oluyor. Burs çıkmadığı içinde mecbur olarak hem öğrenciler hem de aileleri zorluk çekiyor. Dolayısıyla öğrencilere yeteri miktarda burs ücreti verilirse öğrencinin de çalışmasına pek gerek almaz. Bundan mütevellit öğrenci de hem derslerine daha iyi odaklanır hem de aklı maddiyatta kalmaz.” şeklinde ifade etti.

Üniversite öğrencilerine yeteri düzeyde destek verilmesi noktasında çağrıda bulunan Çelik, “Yetkililer yeterli düzeyde destek vermelidir. Destek noktasında sorun olmadığı vakit öğrenciler hem daha konsantreli bir şekilde çalışabilecek hem de psikolojik yönden de daha iyi olurlar.” dedi.

"Verilen burs miktarı, öğrencinin bazı zaruri ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor"

Ali Ekber Nas

Kırıkkale’de Hemşirelik Bölümü 1’inci sınıfa giden Ali Ekber Nas, şehir dışında okuduğundan birçok maddi noktada sıkıntılar çektiğini aktararak, “Her öğrencinin bursa ihtiyacı vardır. Bu sene burs kayıtlarına başvurdum fakat çıkmadı. Bursun yokluğu maddi açıdan çok hissediliyor. Verilen burs miktarı, öğrencinin bazı zaruri ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. Öğrenciyi maddi açıdan biraz rahatlatıyor. Malum olduğu üzere üniversitede kitap alma zorunluluğumuz var. Onun için de aile bireylerine fazla yük olmam istemiyoruz. Lakin burs çıkmadığından ailem de maddiyat noktasında zorluk yaşıyor. Özellikle yemek ve ulaşım konusunda sıkıntı yaşan arkadaşlarımız var maalesef.” ifadelerini aktardı.

“Maddi imkânı olmayıp da okulu bırakan çok kişi var maalesef”

Okumak isteyen çoğu öğrencinin maddiyattan dolayı okulu bırakmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Nas, “Durumu dar gelirli olan öğrencilerin yetkililer tarafından öncelikle tespit edilmesi gerekiyor. Bizzat ben aileme fazla yük olmamak için hafta sonları kısmi zamanlı çalışmak zorunda kalıyorum. Ancak işte çalışmayıp çok zor durumda olanlar da var. Özellikle bunlara destek eli uzatılması gerekiyor. Maddi imkânı olmayıp da okulu bırakan çok kişi var maalesef. Bu sorunların giderilmesi gerekiyor. Bu devirde her insanın okuması lazım.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir