• DOLAR 33.9
  • EURO 37.697
  • ALTIN 2788.398
  • ...

Kendi alanında birçok sektörü ve istihdamı kapsayan inşaat sektörünün, artan maliyetler karşısında nerdeyse durma noktasına gelmesi hem konut ihtiyacı olanları hem de inşaat piyasasını olumsuz etkiliyor.

Son bir yılda inşaat malzemelerinde çok ciddi fiyat artışlarının yaşandığını belirten sektör temsilcileri, artışın devam etmesi durumunda yüzde 80'e düşen inşaat yapımlarının yüzde 5'lere kadar düşeceğini söyledi.

Devam eden mevcut inşaatların birkaç yıl önceki projelerin olduğunu ve müteahhitlerin artan maliyetler karşısında güvenli bir ortam görmediklerinden dolayı yeni projeler üretmediklerini belirten sektör temsilcileri, hükümeti yaşanan fiyat artışlarına karşı müdahaleye davet etti.

"İnşaat yapımı bir yılda yüzde 80 düştü"

Nezir Oğuz

Son bir yılda inşaat yapımında yüzde 80'lik bir düşüşün yaşandığını ifade eden inşaat malzemesi tedarikçisi Nezir Oğuz, "İnşaatlara demir, çimento, kireç, alçı, tuğla gibi kaba ürünleri satıyoruz. Son bir yıldır inşaat sektörü neredeyse yüzde 80 durmuş durumdadır. Bunun başlıca nedenleri ise; son bir yılda bazı inşaat malzemelerinin yüzde 100, bazılarında ise neredeyse yüzde 300 artmasından kaynaklanıyor. Bu da işlerimizi en az yüzde 80 düşürdü. Daha önce haftada 5 çimento satarken şu anda bir araba, haftada 4 araba demir satarken şu an ayda 4 araba ya satıyoruz ya da satamıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Maliyetler artmaya devam ederse inşaat piyasası yüze 5'lere kadar düşer"

Artan maliyetlerden dolayı inşaat sektörünün yüzde 80'inin durduğunu belirten Oğuz, "Müteahhitlerin çoğu şu anda eski projelerini bitirmeye çalışıyorlar ve eski projelerin bitimiyle bu oran yüzde 10 hatta yüzde 5'lere bile düşebilir. İnşaat malzemelerinde yaşanan fiyat artışı devam ederse durum daha da kötüye gidebilir.  Bu artışlar ev fiyatlarının da artmasına neden oluyor. Şu an Batman'da en düşük daire fiyatı 2 milyondan aşağı yok ve bu fiyatlar 5 milyona kadar çıkıyor. Durum böyle devam etse millet nasıl ev alacak? Hükümetten talebimiz inşaat ürünlerinde yaşanan artışlara müdahale etmesidir." dedi.

"Fiyat artışları inşaat sektörünü olumsuz etkiliyor"

İsmail Sorgur

Fahiş fiyat yükselmelerinden dolayı inşaat malzemelerinin satılmadığını belirten esnaf İsmail Sorgur, "Faiz oranları yüksek olduğu için yatırımcıların çoğu parasını bankalara yatırıyor. Piyasada olması gereken para, bankalarda olduğu için kimse ne daire ne de malzeme almıyor. Sattığımız malzemenin yerini de dolduramıyoruz. İnşaat yapımı düştüğü için inşaat malzemesi satan yerler de iş yapamıyor. Son yıllarda inşaat ürünlerinde neredeyse yüzde 300 artış oldu ve bu yüzden iş yapamıyoruz. Fiyat artışları inşaat sektörünü olumsuz etkiliyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)