• DOLAR 34.446
  • EURO 36.302
  • ALTIN 2836.87
  • ...
Diyabet, Geleceğin En Önemli Hastalığı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 
İSTANBUL-
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumunun destekleriyle İstanbul'da düzenlenen, Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesine, pek çok ülkeden bakan ve milletvekillerinin yanı sıra, BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan da katıldı.Dünya Diyabet Derneklerinin de temsilci düzeyinde katıldıkları toplantı, iki gün sürdü.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Muzaffer Yurttaş, toplantıda yaptığı konuşmada, Sağlık Bakanlığının yürüttüğü, Sağlıkta Dönüşüm Projesini anlattı.

 

Diyabet sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunudur


Konuşmasında diyabet hastalığına değinen Yurttaş, "Ülkemizde 5 milyon diyabet hastası var. Teşhis konulmamış 2 milyon civarında hasta olduğunu da tahmin ediyoruz. Ulusal Diyabet Programı'nın bir parçası olarak ve programın erken döneminde, Türkiye genelinde 15 ilde Diyabet Poliklinikleri ya da Diyabet Merkezleri kurduk. Şunu biliyoruz ki, diyabette ve komplikasyonların önlenmesinde başarı için, güçlü bir sağlık sistemine ihtiyaç var. Biz bu sağlık sistemini 10 yıl içerisinde oldukça güçlendirdik ve modern hale getirdik. Türkiye'de nüfusun yüzde 75'i artık şehirlerde yaşıyor. Yani modern bir hayata geçiş oldu. Hareketsizlik, hazır gıdalarla beslenme, bilgisayar başında geçirilen süre arttı. Dolayısıyla hem diyabette hem de obezitede oldukça büyük bir artış var. Bu hastalık, geleceğin en önemli problemlerinden biri olacak. Diyabetin, tanı ve tedavisine, komplikasyonlarına harcadığımız paranın çok daha azını, hastalığın önlenmesine yönelik programlarda harcarsak, çok daha başarılı olacağımıza inanıyorum." dedi.

 

Yurttaş, Sağlık Bakanlığı ve diğer bakanlıklar tarafından birtakım önleyici çalışmalar yapıldığına dikkati çekerek, "Diyabet sadece Türkiye'nin değil dünyanın, önümüzdeki yıllarda en büyük sağlık sorunlarından olacak. Bu manada biz Çalışma vs Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak çok iyi çalışmalar yapıyoruz. Sosyal güvenlik kuruluşları da, bu konuda üzerine düşeni yapıyor. Yapacağımız en önemli çalışma da halkımızı, sivil toplumu bu işin içerisine katmaktır. Türkiye'deki sağlık harcamalarının yüzde 60'ı ilaca gitmektedir. Biz arzu ediyoruz ki, koruyucu hekimliğe daha fazla pay ayıralım. Biz vatandaşımızın hareket etmesini istiyoruz." diye konuştu.

 

Zirve vesilesiyle paylaşılması gereken birçok konuyu da masaya yatırabileceklerinin altını çizen Muzaffer Yurttaş, diyabet dernekleri ile Sivil Toplum Kuruluşlarıyla uyum içerisinde çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

 

Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan, çok sayıda yerli ve yabancı katılımcı ile bilim adamı ve siyasetçilerin katıldığı kongrede, diyabetle mücadelede yapılacak çalışmalar masaya yatırıldı.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir