• DOLAR 33.908
  • EURO 37.629
  • ALTIN 2784.72
  • ...
Macaristan ile AB arasında göçmen krizi yeniden alevlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Macaristan Başkanlık Ofisi Başkanı Gergely Gulyas, AB’nin iltica kurallarını ihlal ettiği için Macaristan’ı 200 milyon euro ceza ödemeye mahkûm eden Avrupa Adalet Divanı kararını eleştirdi.

Gulyas, Macaristan’ın sınırda göçmenleri gözaltına almasını imkânsız hale getirecek bir politika benimsemeye zorlanmaya devam edilmesi halinde ülkesinin AB’ye gitmek isteyen her göçmene ücretsiz tek yönlü Brüksel bileti teklif edeceğini belirterek, "Bu nedenle isteyenlerin girmesini mümkün hale getireceğiz ve bunlara Brüksel’e ücretsiz tek yönlü bilet teklif edeceğiz. Eğer Brüksel göçmen istiyorsa, o halde onları kabul edebilir” açıklamasını yaptı.

Gulyas, “Schengen sınırlarının korunması, sadece Macaristan’ın değil, Avrupa’nın tamamının güvenliği için önemli bir mesele” dedi.

Macaristan’da Başbakan Viktor Orban, Avrupa Adalet Divanı’nın kararına uymayacaklarını ve Macaristan’ın göçmenlik ve iltica politikalarını değiştirmeyeceğini açıkladı.

Macaristan, 2015 yılında çoğunluğunu Suriye’den gelen mültecilerin oluşturduğu düzensiz göçmen akını sonrasında sınırlarına asker ve polis takviyesi yapmış, Hırvatistan ve Sırbistan ile olan sınırlarına kesici uçlu tel örgü çekmişti.

Avrupa Adalet Divanı, 2020 yılı Aralık ayında Macaristan’ın iltica başvurusunda bulunan göçmenlere yönelik uygulamalarının Avrupa Birliği hukukuna uygun olmadığı gerekçesiyle  AB hukukuna aykırı iltica sistemi ve göçmenleri hukuka aykırı bir şekilde sınır dışı etmesi nedeniyle ülkenin 200 milyon euro ceza ödemesine karar vermişti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir