• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Sıcak çarpması nedir ve belirtileri nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sıcak çarpması, uzun saatler boyunca güneşte kalmanın vücudun sıcaklığını en üst seviyeye çıkarmasıyla ve sıcaklığın düşmemesi sonucunda organların tahrip olmasıyla ortaya çıkan bir durum olduğunu söyleyen Sılay, önemli açıklamalarda bulundu.

Yaz sıcaklarından korunmak için nasıl davranılması gerektiğini ve sıcak çarpması nasıl anlaşılacağını açıklayan Sılay, "Sıcak çarpmasının belirtileri; yüksek vücut sıcaklığı (genellikle 38 derece ve üzeri), baş ağrısı, baş dönmesi, hızlı nabız, solunum güçlüğü, huzursuzluk, sersemlik, terleme veya terleme eksikliği, kusma ve bilinç değişiklikleri. Güneş çarpması görüldüğü durumda ani müdahale gerekebilir. Güneş çarpması durumunda, etkilenen kişiyi gölgeye veya serin bir yere almak, vücut ısısını düşürmek için özellikle boyna, kasıklara ve koltuk altı bölgeleri başta olmak üzere soğuk kompres uygulamak ve bol su içirmek güneş çarpmasına iyi gelir." dedi.

Sıcaklarda sıvı tüketimi ve ideal miktar nedir?

Sılay, "Her bireyin sıvı ihtiyacı farklıdır, ancak genel bir kılavuz olarak günde en az 8 bardak su içilmesi önerilir. Sıcak havalarda bu miktar artabilir. Sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyacı sudur. Siz terlemediğinizi düşünseniz bile deri, idrar, dışkı ve solunumla birlikte fazlasıyla sıvı kaybı oluyor. Hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz. Beynin susama sinyallerini başka bir içecekle tatmin etmeden önce su içilmesi gerekir. Yağ yakımını hızlandırmak, vücuttan toksinleri atmak ve ideal kiloyu koruyabilmek için her gün düzenli olarak su içmek gerekir. Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir. Yemekten 10-15 dakika önce içilen su sindirime katkıda bulunur renginizin açık sarı olması, yeterli su aldığınızın bir göstergesidir." ifadelerine yer verdi.

Kilo vermek için günde kaç litre su içilmeli?

Son olarak Sılay, "Günlük 2-2,5 litre su tüketilmeli. Su tüketiminin altında kalınmaması öneriliyor. Hatta diyet döneminde su tüketimi 3 litreye ulaşması da sağlıklı olarak değerlendiriliyor. Diyet döneminde su tüketimi azaldığında sağlık için birçok zararlı etkisi görülüyor. Gazlı içeceklerin, içerdikleri asit nedeniyle de midenize zarar verebilecekleri bilinmektedir. Dolayısıyla gazlı ve tatlandırılmış içecekler suyun yerini tutmaz." önerisinde bulundu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir