• DOLAR 33.91
  • EURO 37.614
  • ALTIN 2782.734
  • ...
Birleşmiş Milletler: GAZZE’DE DURUM FELAKET SEVİYESİNDE
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

OCHA, tekrarlanan yerinden edilme dalgaları, aşırı kalabalık koşullar, güvensizlik, çöken altyapı, devam eden çatışmalar ve sınırlı hizmetler nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki insani durumun felaket derecesinde olduğu konusunda uyardı. Ofis, yaptığı açıklamada, devam eden çatışmaların, tahliye emirlerinin ve temel malzemelerdeki ciddi kıtlığın, yerinden edilmiş ailelerin ulaştıkları yerlerde temel hizmetlere erişmesini zorlaştırdığını söyledi.

Ekim ayından bu yana Gazze Şeridi'nin yüzde 86'sının tahliye emri altına alındığını ve Gazze Şeridi nüfusunun büyük bir kısmının işgalin yerinden edilenler için tahsis ettiği "Mevasi bölgesinde" giderek daha fazla yoğunlaştığını belirten OCHA, bu bölgedeki nüfus yoğunluğunun Ekim ayı öncesi yaklaşık iki yüz kişiye kıyasla kilometrekare başına 33 ila 34 bin kişiye yükseldiğini kaydetti. BM Sözcüsü Stephane Dujarric günlük basın toplantısında, akut yakıt kıtlığının hastaneleri gerekli ameliyatları ertelemeye zorladığını ve özellikle kuzey Gazze'de ambulansların çalışmalarını durdurma tehdidinde bulunduğunu söyledi.

Gazze Şeridi'ndeki insani yardım çalışanları, işgalin geçtiğimiz Cumartesi günü yayınladığı son tahliye emrinin, Megazi kampının tamamı ve Deyr El Balah'taki diğer bazı mahalleler de dahil olmak üzere 18 yerde yaklaşık 13.500 yerinden edilmiş kişiyi etkilediğini kaydetti. (İLKHA)

Hollanda Başbakanı Schoof’dan GAZZE'DE "DERHAL ATEŞKES" ÇAĞRISI

Hollanda Başbakanı Dick Schoof, Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmeden sonra Gazze'de "derhal ateşkes" ve Gazze'ye daha fazla insani yardım geçişinin sağlanması çağrısında bulundu. Başbakan Schoof, X'ten yaptığı açıklamada, Netanyahu ile telefonda Gazze'deki insani durumu görüştüğünü ifade etti. Orta Doğu'da gerilimin daha da tırmanmasını önlenmenin hayati önem taşıdığını belirten Schoof, "Şiddet ve misilleme döngüsü kırılmalıdır." ifadesini kullandı. Gazze halkına daha fazla insani yardım ulaşmasının zaruri olduğunu vurgulayan Schoof, "Gazze'de derhal ateşkes sağlanması, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'nin acı çeken halkına engelsiz bir şekilde ulaşabilecek daha fazla insani yardımın ulaştırılmasına yönelik bir anlaşma elzemdir." değerlendirmesinde bulundu. Schoof, Hollanda'nın ateşkes sağlanmasına yönelik tüm çabaları desteklediğini kaydetti.  AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir