• DOLAR 34.105
  • EURO 37.948
  • ALTIN 2815.773
  • ...
Bakan Uraloğlu: Tatvan Çevre Yolu'nu en kısa sürede bitireceğiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Havaya yoluyla Muş'a, oradan da karayoluyla Bitlis'e gelen Uraloğlu, yapımı devam eden Tatvan çevre Yolu şantiyesinde incelemelerde bulundu.

Bakan Uraloğlu, yüklenici, firmadan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra gazetecilere açıklamada bulunan Uraloğlu, Tatvan şehir güzergahında günlük ortalama 20 bin aracın geçtiğini, yaz aylarında bu rakamın 30 binlere ulaştığını söyledi.

Birkaç kilometrelik yolun 40 dakikada geçildiğini vurgulayan Uraloğlu, Tatvan Çevre Yolu projesinin bitmesiyle bu sürenin 5 dakikaya düşeceğinin altını çizdi.

Uraloğlu, "Tatvan Çevre Yolu'ndayız. Arkadaşlarımızdan Tatvan Çevre Yolu ile ilgili gerekli bilgileri aldık. Burada başladığımızdan bu tarafa bazı kamulaştırma ve zemin problemlerin olduğu bazı sıkıntılar yaşadık. Çok şükür şimdi onları çözdük ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tatvan mevcut şehir güzergahında, burası aynı zamanda Van geçmiş güzergahıdır. Mevcut şehir geçişinde günlük ortalama 20 bin civarında bir trafiğimiz var. Elbette ki bu yaz aylarında belli ki 25 binlerin belki 30 binler civarında. Artık siz Tatvan'da birkaç kilometrelik mesafeyi ancak 40 dakikada geçilebilir bir durum var. Tabii Tatvan'ın bu bölgedeki ticari gelişmişliği, gösterilen rağbet dolayısıyla bu yoğunluğu yaşıyoruz. Burada bir çevre yolu yapmamız gerekiyordu. O çevreye yolunu da yaklaşık 10 kilometre olarak projelendirdik. Biraz önce dediğim gibi yapım çalışmalarına başladık. Bu çevre yolunu biz bitirdiğimizde, Tatvan'daki trafik 40 dakikalarda katledilen trafik yaklaşık 5 dakikada geçilmiş olacak. Bir kere transit trafiğin tamamını biz çevre yoluna almış olacağız ve yerel trafiğin önemli bir bölümünü biz çevre yoluna aldığımız zaman Tatvan şehir merkezine daha yaşanılabilir, ticaretini daha da geliştirebilir bir duruma gelmiş olacak." dedi.

Projeye de değinen Uraloğlu, "Projemize baktığımızda 1236 metre ve 1270 metre uzunluğunda 2 adet çift tüp tünel bulunmaktadır. Yani 10 kilometrelik yolun yaklaşık 2 buçuk kilometrelik tünellerle geçiyoruz diyebiliriz. Yine 145 metre uzunluğunda bir önemli viyadükle bir vadiyi geçiyoruz. Buradaki çalışmalarımızda hem arazideki toprak işlerinde hem de tünellerde devam ediyoruz. Tümlerimizi T2 tüneli olarak adlandırdığımız tünelde de yaklaşık 1300 metre sağ ve sol toplama olarak kazı ve destekleme çalışmasını bitirdik ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Halihazırda da bu sene yaklaşık 74 metre ilerlemişiz. Firmamızla beraber gerekli görüşmeyi yaptık. Biraz daha hızlandırmaya ihtiyacımız var. Biz ödenek olarak destekleyeceğiz, müteahhit firmamız da bu anlamda devam edecek." ifadesini kullandı.

Son olarak Bakan Uraloğlu, ekonomik boyutuna da değinerek, "Birazcık da bunun ekonomik tarafına bakalım. 40 dakikalık seyahat süresinin biz burada 5 dakikaya indireceğiz. Yine mevcut şehir geçişindeki yolu 2 kilometre kısaltmış olacağız. Gerek zamandan gerekse de akaryakıttan burada yıllık yaklaşık 1,3 milyar liralık bir tasarruf etmiş olacağız. Aslında bu projeyi bitirdiğimizde harcadığımız parayı birkaç yıl içerisinde geriye almış olacağız. Böyle kıymetli bir projeden bahsediyoruz. Özellikle bu trafik yoğunluğundan karbon salınımı, egzoz gazlarında yıllık 4 bin 574 ton egzoz salınımını azaltmış olacağız." diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, daha sonra şehir merkezinde yapılan Dere Islah Projesini inceledi. Buradaki incelemenin ardından Uraloğlu'nun programı valilik ve belediye ziyareti ile AK Parti ziyaretiyle devam edecek. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir