• DOLAR 33.929
  • EURO 37.574
  • ALTIN 2769.319
  • ...

İkinci el otomobil fiyatlarının yüksek olması ve vatandaşların son dönemlerde otomobil dışında farklı yatırımlara yönelmesi piyasada durgunluğa sebep oluyor.

Oto galericiler, yaşanan durgunluğun sadece kendilerini değil kendi sektörleri ile alakalı olan noter ve ekspertizleri de etkilediğini belirtiyor.

Araç satışlarında ciddi düşüşün olduğunu hatırlatan oto galeri esnafı Muhammed Ali Taşdemir, "Şuan aşırı bir durgunluk var. Tabi buda bizden ziyade noteri, eksperti olumsuz etkiliyor. Zaten bu kısır bir döngü. Bizde olumsuzluk oldu mu eskperte yansıyor, ekspertte oldu mu başka alanlara yansıyor. Daha önce ayda 10 adet satış yapabiliyorsak şimdi ancak 2-3 tane satabiliyoruz. Bunun da sebebi vatandaşın parası bankada. Piyasada para yok ve araba fiyatları da çok yüksek. İnsanlarımızda yatırım yapmaktan çekiniyor maalesef." dedi.

İkinci el araç fiyatlarında yaklaşık 450 bin TL düşüş yaşandığını hatırlatan Taşdemir, "2023 yılının 10'uncu ayına kadar araba fiyatları aşırı derecede şişmişti. Mesela 1 milyon 900 bin TL'ye aldığımız araçlarımız 2 milyon 100 bin TL'ye emsali olmayan araçlarımız 10'uncu aydan sonra tabi aşırı gerileme oldu. Şimdi 1 milyon 600-650 bin TL'ye kadar geriledi. 2 milyonluk bir araçta yaklaşık 400 bin TL 450 bin TL gerileme oldu." ifadelerini kullandı.

İkinci el otomobil piyasasının durgun olmasının kendilerini ciddi anlamda etkilediğini belirten ekspertiz firması sahibi Muhammed Saydam, "Son 45 günlük bir süreç içerisinde aşırı derece piyasada bir düşüş var. İkinci el piyasası her geçen gün ivmeyi kaybediyor. Bu oranlara baktığımız zaman bankaların yüksek oranlı çalışması, halkın araçlara yatırımdan çok farklı yönlere yönelmesi fiyatları gittikçe düşürüyor. Hafta içi 5 gün çalışabiliyoruz çevre illerde Erzurum ve Van'da hafta sonu nöbetçi noter olurken Ağrı'da maalesef nöbetçi uygulaması bulunmuyor. Büyük bir oto pazarımız olmasına rağmen hafta sonları çalışamıyoruz. Taleplerimiz doğrultusunda ilk bir aylık süreçte nöbetçi noter döneminde iyi çalışmıştık. Bu ve benzeri durumları bizi olumsuz etkiliyor. 45 gün öncesine kadar ekspertiz olarak günde 10-15 araç işlemi yaparken şuanda 4-5 araç işlemi yapabiliyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)