• DOLAR 34.003
  • EURO 38.076
  • ALTIN 2829.515
  • ...
Çin'den, AB'nin elektrikli araçlara uyguladığı vergiye tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun Çin'den ithal elektrikli araçlara yüzde 36,3'e varan ithalat vergisi koyma planının kabul edilemez olduğu, Çinli işletmelerin meşru hak ve çıkarlarını savunmak için gerekli tüm önlemlerinin alınacağı belirtildi

Açıklamada, komisyonun Çin elektrikli araçlarına yönelik sübvansiyon karşıtı soruşturma sürecinin Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uymadığı ve bu durumun "adil rekabet" kisvesi altında "haksız rekabet" eylemi olduğu ifade edildi.

Komisyonun yanlış uygulamasının küresel otomotiv tedarik zincirinin istikrarını bozacağı ve Avrupa tüketicilerinin çıkarlarına zarar vereceği savunulan açıklamada, bunun aynı zamanda AB'nin yeşil dönüşümünü ve iklim değişikliğiyle mücadelede küresel iş birliğini de zayıflatacağı kaydedildi.

Açıklamada, iki tarafın haziran ayı sonundan bu yana bu konuyla ilgili 10 turdan fazla teknik istişare yürüttüğü belirtilerek, AB'ye ticaret anlaşmazlıklarının tırmanmasını önlemek için pratik önlemler alma çağrısında bulunuldu.

Avrupa Komisyonu, Ekim 2023'te Çinli elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon karşıtı bir soruşturma başlattıktan sonra geçen ay Çinli elektrikli araç üreticilerine yüzde 37,6'ya varan geçici ek tarifeler uyguladı.

Komisyon Salı günü, söz konusu tarifelerin, AB üye ülkelerinin onayına tabi olmak üzere, hafifçe revize edilmiş oranlarla kesin hale getirilmesini amaçlayan bir taslak plan yayınladı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir