• DOLAR 33.984
  • EURO 37.552
  • ALTIN 2750.318
  • ...
Uzmanından uyarı: Yasak ve riskli olan sağlık kabinlerinde sünnet yaptırmayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçtiğimiz günlerde Kayseri'de, 7 yaşındaki bir çocuğun yasak olmasına rağmen sağlık kabininde sünnet edilmesinin ardından kangren olması, gözleri ehil olmayan sünnetçilere çevirdi.

Sağlık Bakanlığı, hastaneler dışında sünnet yapılmasını yasaklasa da, bazı aileler uyarıları dikkate almıyor. 

Kayseri'de 7 yaşındaki çocuğun, yasak olmasına rağmen kaçak olarak faaliyet yürüten sağlık kabininde sünnet edilmesi sonrası başlatılan soruşturmada 2 kişi tutuklanmıştı.

Konuyla ilgili Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Özçakır, İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Sağlık kabinleri, çantacılar gibi evlerde sünnet yapmaya çalışan kişiler var"

Sünnet uygulamalarıyla ilgili 2015 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı'nın çıkardığı bir genelge olduğunu belirten Özçakır, "Sünnetlerin sadece hekimler tarafından yapılacağı yönünde. Ülkemizde sağlık kabinleri, çantacılar gibi evlerde sünnet yapmaya çalışan kişiler var. Burada en büyük problem yapılan sünnetlerde öncelikle steril ortamın olmaması, yetkisiz kişiler tarafından yapılması ve sünnet sonrası oluşabilecek bazı komplikasyonların tedavisi. En sık gördüğümüz şey, fazla alınan sünnet derisi yüzünden plastik cerrahiye ihtiyaç duyulmasıdır." dedi.  

"Sünnet sonrası enfeksiyon gelişmemesi için önlem almak gerekir"

Özçakır, "Simetrisinin iyi yapılmamış olması veya çok az alıp tekrar liglerinin işeme deliğini kapatacak şekilde kalmasıdır. Bu tür durumlarda tekrar düzeltme ameliyatları gerekir. Sünnet sonrasında herhangi bir kanama durumunda aileler tekrar hekime ulaşabilmelidir. Sünnet sonrasında iyi takip edip herhangi bir enfeksiyon gelişmemesi için önlem almak gerekir." diye belirtti.

"Çocuklarınızı güvenli ortamlarda sünnet ettirin"

Ailelere uyarılarda bulunan Özçakır sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aileleri ben buradan uyarayım, çocuklarınızı hekimlere emanet edin. Sünnetlerini onlara yaptırın. Ülkemizde sünnetle uğraşan özel klinikler ve özel hastaneler var. Ücretsiz olarak yaptırabileceğiniz devlet hastanesinde hekimler var.  Bu yüzden lütfen daha güvenli ortamlarda çocuklarınızı sünnet ettirin." diye konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir