• DOLAR 34.003
  • EURO 37.552
  • ALTIN 2749.089
  • ...

Türkiye'de binlerce esnafın ekmek kazanma kapısı olan ikinci el otomobil piyasasının ilk kez bu kadar süre durgun kaldığını belirten galerici esnafı, bu durgunluğun devletin faiz politikasından ve halkın alım gücünün düşmesinden kaynaklandığını ifade etti.

Hükümetin yeni faiz politikasından dolayı birçok sektör gibi ikinci el otomobil piyasasını da durma noktasına getirdiğini belirten Batmanlı galericiler, ikinci el otomobil piyasasının tekrar eski canlılığını yakalaması için devletin faiz politikasından vazgeçmesi gerektiğini belirti.

"Neredeyse bir yıldır iş yapamıyoruz"

Mehmet Şirin Taş

Yaklaşık 25 yıldır ikinci el otomobil sektöründe olduğunu ve ilk kez böyle uzun süren bir durgunluk yaşadıklarını söyleyen esnaf Mehmet Şirin Taş, "Yaz aylarındayız ve iş yapmamız gerekiyor ama maalesef araç satamıyoruz. Bu da vatandaşın ekonomisinin kötüye girmesinden kaynaklanıyor. 2023 yılından bu yana ikinci el otomobil sektörü duraklamadadır. Araç satamaz duruma geldik. Bunun nedeni ise bankaların yüksek faiz politikasından kaynaklanıyor. Parası ve birikimi olan çoğu kişi parasını bankalara yatırmış durumdadır. Bundan dolayı ikinci el otomobil alım satımı yapan esnaf iş yapamaz hale gelmiş durumdadır. Vatandaşın araç ihtiyacı var ve gelip soran 10 kişiden biri ya alıyor ya alamıyor. Çünkü fiyatlar onlara göre yüksek geliyor." ifadelerini kullandı.

"İkinci el otomobil piyasası uzun süredir durgundur"

İkinci el otomobil piyasasının tekrar canlanması için hükümetin faiz politikasını değiştirmesi gerektiğini belirten Taş, "Şu an en düşük aracın fiyatı 500-600 bin liradan başlıyor ve vatandaşın bu miktarı karşılayacak geliri yok. Kimi çiftçi, kimi esnaf, kimi inşaatlarda çalışan vatandaş bir arabayı almak için parayı bulmada çok zorluk yaşıyor. Bankalar kredilerini yükselttiği için maalesef faizsiz kredi de kullanamıyorlar. Bundan dolayı ikinci el otomobil piyasası uzun süredir durgundur. Yetkililerden beklentimiz ya faiz oranlarını düşürmeleri ya da kaldırmalarıdır. Vatandaş ancak bu şekilde araç sahibi olabilir ve esnaf satış yapar."  dedi.

"İkinci el araç piyasası şu anda cenaze gibi ortada duruyor"

Salih Öztoprak

Araç fiyatlarının düşmesine rağmen piyasada durgunluğun devam ettiğini ifade eden bir diğer esnaf Salih Öztoprak, "İkinci el araç piyasası şu anda cenaze gibi ortada duruyor. 10 yıldır burada oto alım satım işini yapıyorum böyle bir durgunluk hiç görmemiştim. Araç fiyatları dibe düşmesine rağmen hem alım yok hem de satış yok. Yani araçlara talep yok. Bu yüzden şu anda hiçbir esnaf iş yapamıyor. Hükümetin faiz politikası değişseydi piyasaya para girerdi ve millet alışverişini yapardı." şeklinde konuştu.  (İLKHA)