• DOLAR 33.979
  • EURO 37.531
  • ALTIN 2748.163
  • ...
Avukat Kanat: Cezalar insanları hırsızlık yapmaktan vazgeçirmelidir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suçlara karşı verilen cezaların caydırıcılığının olması gerektiğini ifade eden Kanat, aksi halde toplumda giderek artan suçların önüne asla geçilemeyeceğini belirtti.

Son yıllarda özellikle hırsızlık suçunun toplumda çok fazla yaygınlaştığını, adeta sıradanlaştığını belirten Kanat, bunun birkaç nedeninin olduğunu dile getirdi.

Kanat, "Hırsızlık ve diğer suçların ortak özelliklerinden en önemli iki temel ayağı vardır. Bu iki temel ayaktan birisi hırsızlığa giden süreçtir. Hırsızlıktan önce alınması gereken önlemlerin alınmamasıdır. Bir diğeri ise hırsızlık suçunun cezasının caydırıcılığının az olmasıdır. İlk ayağı kısaca özetleyecek olursak; Hırsızlık suçunun ve diğer tüm suçların önüne geçmek için öncelikle herhangi bir kişinin hırsızlık suçunu işlemesine, hırsızlığı düşünmesinin önüne geçmeliyiz. Bunun aile başta olmak üzere bütün toplumun görevi olduğunu bilmeliyiz." dedi.

"Kişiler cezanın ağırlığıyla suç işlemekten vazgeçmeli"

Hırsızlık olaylarının, suçların önüne geçebilecek bir neslin inşa edilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulayan Kanat, "Bir insanın herhangi bir hırsızlığa niyetlenmesinden dolayı, bu insanın hırsızlık suçunu işlediğinde o suçun cezasının ağırlığı altında o suçu işlemekten vazgeçmesi gerekir. 'Ben bu suçu işlersem ömrün, zamanım, ailem perişan olur' diye düşünüp bu suçtan vazgeçmesi gerekir." diye konuştu.

"İnsanlar suçun ağırlığı altında ezilmemekte"

Toplumda çoğu suçla beraber hırsızlık suçunun da oldukça yaygınlaştığına şahit olduklarına dikkat çeken Kanat, şöyle devam etti:

"Maalesef suç oranları git gide artmaktadır. Bunun ilk sebep olan eğitimle bağlantılı olduğu kadar ikinci sebeple de bağlantısı vardır. İnsanlar o suçun ağırlığı altında ezilmemekte. İnsanlar için o suçun cezası, ağırlığı onları o suçtan engellememektedir. Bu önemli bir husustur. Bir suçun cezasının insanı engellemesi gerekir. şu an hırsızlığa niyetlenen bir insan, 'Hırsızlığı işledikten sonra böyle kötü olacağım, toplumdan dışlanacağım' diye düşünmüyor. 'Hırsızlığı işledikten sonra belki bir gözaltı olur, kısa müddet bir cezaevi süreci olur ya da bir ifade alınır ve sonra bırakırlar bizi' diye düşündüklerinden dolayı caydırıcılığı oldukça azalmaktadır ve bu insanları o suça karşı maalesef duyarsız hale getirmektedir."

"Oran git gide yükseliyor"

İnsanların caydırıcılığı az olan suça karşı git gide meyillerinin arttığına vurgu yapan Kanat, "Bu oran git gide toplumun içinde maalesef ki yükselmektedir. İyi bir eğitim almakla beraber hırsızlık suçunun önüne geçmek için ciddi, gerekli ve olabildiğince caydırıcı cezaların alınmasını sağlamak; İnsanların artık düşüncelerine, aklına, zihnine 'Ben eğer hırsızlık suçu işlersem olabildiğince büyük bir cezaya çarptırılacağım, bundan dolayı bu işten vazgeçiyorum' dedirtebilmektir. Bizim topluma fayda sağlayabilecek olan durum budur." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir