Dünya genelinde insani yardım yetersiz
Krizlerle karşı karşıya olan uluslararası sistemde, toplanan insani yardım miktarı yaraları sarmaya yeterli olmuyor.
CAFER SELÇUK
Irak'ın başkenti Bağdat'ta, 19 Ağustos 2003'te, aralarında Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Sergio Vieira de Mello'nun da bulunduğu 22 yardım çalışanının bombalı saldırıda hayatını kaybetmesi üzerine, BM Genel Kurulunda 2008'de alınan kararla 19 Ağustos, "Dünya İnsani Yardım Günü" ilan edildi.
Bu gün için her yıl farklı bir tema seçiliyor. Dünya genelindeki kuruluşlar bu tarihlerde farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor. Dünya İnsani Yardım Günü nedeniyle dünyada mevcut insani yardım durumunu ve Türkiye'nin bu konudaki çabalarını derledi.
Toplanan yardım miktarı yetersiz
BM İnsani Koordinasyon Ofisinin (OCHA) verilerine göre, 2021'de 255,1 milyon kişinin insani yardıma muhtaç olduğu belirlenirken, bu sayı 2022'te 324,3 milyona, 2023'ün 8. ayında ise 363,3 milyona yükseldi.
OCHA'nın mayısta yayınladığı "Küresel İnsani Yardıma Genel Bakış 2024" raporunda dünya genelinde birçok ülkede insani yardım konusunda ihtiyacın arttığı ancak yeterli miktarın toplanamadığı bildiriliyor.
Raporda, geçen yılın ilk 5 ayında 9,8 milyar dolar insani yardım toplanırken, yardım miktarı bu yılın aynı döneminde yaklaşık 7,9 milyar dolarda kaldı.
Yetersiz fonlanma sebebiyle gıda yardımında yapılan kesintilerin, Burkina Faso, Güney Sudan ve Yemen gibi bölgelerde insanları açlık riskiyle karşı karşıya bıraktığına değinilen raporda, dünya genelinde 310 milyona yakın insanın da yardıma ihtiyacı olduğu aktarılıyor.
Ayrıca, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) da 2023’te 65 ülkede, savunmasız durumda olan kadınlar, kız çocukları ve gençlere yardım ulaştırmak için 1,2 milyar dolarlık fon çağrısı başlatmıştı