• DOLAR 32.567
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2448.287
  • ...
ŞANLIURFA - Son yıllarda yapılan teşvik primleri ve hibe yardımları sonrası Güneydoğu'nun birçok ilinde meyve yetiştirilmeye başlandı. Şanlıurfa'da ise yoğun olarak nar yetiştiriliyor. Nar yetiştiricileri elde ettikleri ürünlere pazar bulamamaktan şikâyetçi...


Dış piyasa yok iç piyasa ise kaldırmıyor
Yetiştirilen nar için pazar bulamamaktan şikâyetçi olan Veysi Kaçan, "Hal pazarına gönderdiğimiz narlar bazen geri gönderiliyor, bazen de çok ucuz bir fiyata satmak zorunda kalıyoruz. Bu yıl çok zarar ettik elimizde kalan çatlakları götürüp Aligör'de pekmez için satıyoruz. Onu da yarı yarıya veriyoruz, yani bize ne verirlerse... Narları komisyonculara gönderiyoruz ama bu çamurda satılmıyor. Son yıllarda nar çok ekildiği için para etmiyor. Bir de buna bir kapı açılmazsa nasıl olacak? Dış piyasaya açılmadığı için iç piyasa kaldıramıyor." dedi.


700 liraya mal ediyoruz 300 liraya satıyoruz
Kilosunu 700 liraya mal ettiği narı 300 liraya ancak satabildiğini söyleyen Kaçan, işçi parasını bile çıkaramadığını söyledi.


Yetkililer nar için dış pazar bulmalı
Soğuklar erken geldiği için narları toplayıp ağaçların dibine yığdıklarını, ancak yağan yağmurdan dolayı ağaç dibindeki birçok narın çürüdüğünü dile getiren Mahmut Üdük, "2-3 yıl içerisinde Suruç ve diğer bölgelerde teşvik primi verildiği için çok sayıda nar bahçesi yetiştirildi. Bazı bahçe sahipleri topladıkları ürünleri depoluyorlar tam bizim toplama mevsimimizde piyasaya çıkarıyorlar. O zaman da nar çok olduğu için satış olmuyor. Biz tüccar olarak bahçeleri tutuyoruz ama piyasa olmadığı için de zarar ediyoruz. Yetkililer nar için dış piyasa bulmalı. Mesela bu nar Irak'a, Azerbaycan'a, Rusya'ya ihraç edilirse bu sıkıntılar olmazdı." diye konuştu.


Fabrika olsaydı kimse zarar etmezdi
Mehmet Demir ise şunları söyledi, "Geçen yıl 800 liraya sattığımız narı bugün 300 liraya ancak satıyoruz. Çoğu zaman hal pazarına gönderdiğimiz ürünümüz orada çürüyor. Memleketimizde ihracat olsaydı, fabrika olsaydı kimse zarar etmezdi. Eğer ihracat olsaydı malımız bu şekilde telef olmazdı. Görüyorsunuz narların hepsi ağaçların altında çürüyor." (Osman Gülebak/Sedat Kuşulay-İLKHA)