• DOLAR 34.104
  • EURO 37.966
  • ALTIN 2812.962
  • ...
Yeni ehliyet alacaklar nelere dikkat etmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ehliyet alırken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Sinan Kızgın, ehliyet alırken kursların başarı ortalamasına bakılması gerektiğini ve ne kadar erken alırlarsa o kadar uygun fiyata almış olacaklarını söyledi.

Sürücü kurslarında fiyatların valilikle birlikte Bakanlık tarafından belirlendiğini söyleyen Kızgın, “Şu an kurs ücretlerimiz Türkiye genelinde illere göre değişmekte. İstanbul genelinde fiyatlar, 15 bin TL bandında. Bundan dolayı adaylar verebileceği, minimum tutar 13 bin TL bandında. En dip fiyat şu anda 13 bin TL’ye adaylar kaydolabiliyorlar. Şu anda 13 bin liranın altında veren kurumlar da var. Normalde bu fiyatlara veremezler.” şeklinde konuştu. 

“Adaylar kursların başarı ortalamalarına göre kayıt yaptırmalı”

Adayların yasal olarak akan trafikte 14 ders alma hakkının olduğunu söyleyen Kızgın, "14 dersi her gün 2 saat eğitim verecek şekilde toplamda 7 günlük bir eğitim veriliyor. Bazı kurumlar fiyatları düşürerek 7 gün adayı direksiyon uygulama dersine çağırmak yerine 3 gün çağırıp eğitim veriyorlar. Bu şekilde aday sınava girdiğinde maalesef sınavdan kalıyor. Bu sefer sınavdan kalan aday yeniden kayıt ücreti için 2 bin 500 lira ödüyor. Üç kere kaldığında 7 bin 500 lira ekstra harç ödüyor. Bununla birlikte adayın kursa verdiği rakam 20 bin lirayı geçiyor. Özellikle adaylar kurslara kayıt olurken yazılacağı kursun başarı ortalaması, alacağı dersler, direksiyon eğitmenleri, kursun hizmetleri bunlara kesinlikle dikkat etmesi gerekmektedir." diye konuştu.

“Ne kadar erken alınırsa o kadar uzuz olur”

Geçen yıla oranla kayıtlarda bir düşüşün olduğunu belirten Kızgın, "Ehliyet kurslarında büyük bir düşüş var. Ekonominin şu an kötü olması ve insanların alım gücünün azalması ile kayıtlarda da düşüşler var. Her yıl olduğu gibi fiyatlar yıl sonlarında artıyor. Bunun için yıl sonunda yoğunluk oluyor. Adaylar şu anda kayıt olursa daha iyi olur. Çünkü yeni yılda da vergiler artacak. Şu an aldığımız kayıtların kursları Eylül döneminde başlıyor. Eylül dönemine aldığımız bir aday yıl sonu bitmeden ehliyetini alabilir. Yalnız diğer dönemlere kalırsa yılbaşından sonra ehliyeti alabilirler. 5 bin 165 lira olan ehliyet, nüfus vergisi zammından etkilenir. O zaman 8 ile 10 lira arası olur. Yani olan iki katı daha fazla harç öderler.” ifadelerini yer verdi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir