• DOLAR 34.105
  • EURO 38.066
  • ALTIN 2832.283
  • ...
Sudan'da çocuklar iç savaş ve iklim değişikliğiyle mücadele ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, iç savaşın sürdüğü Sudan'da iklim krizinin de etkisiyle çocukların daha kötü şartlarda yaşadığını belirterek, gelecek aylarda potansiyel olarak on binlerce veya daha fazla çocuğun ölmesinden endişe ettiklerini söyledi.

Elder, bir süredir görev için bulunduğu Sudan'da devam eden iç savaş ve iklim değişikliği nedeniyle yaşanan zorluklara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ülkedeki durumun son derece kritik olduğunu ve yerinden edilmiş çok büyük bir nüfusun bulunduğunu kaydeden Elder, "Sudan, dünyanın en büyük çocuk yerinden edilme krizini yaşıyor. Bu savaşta 5 milyon çocuğun yerinden edildiğini düşünürseniz bu korkunç savaş ve hepsini neredeyse 500 gündür etkiliyor. Her gün 10 bin kız ve erkek çocuğun yerinden edilmesinden bahsediyoruz." dedi.

Elder, Sudan'da evlerinden ayrılmak zorunda kalanların yolculuğunun temiz içme suyu, ihtiyaç duydukları tıbbi malzemeler ve sanitasyonun yetersiz olduğu kamplarda son bulduğuna dikkati çekti.

Sudan'da büyük bir gıda eksikliğinin olduğunu, savaşan tarafların sık sık gıdaya erişimi engellediğini ve bu yüzden ülkede "kıtlık" yaşandığını kaydeden Elder, "Yani çocuklar gerçekten tehdit altında, birçok taraftan saldırı altında. Birkaç gün önce saldırılar yüzünden futbol oynarken öldürülen çocuklar gördüm. Çocuklar, aynı zamanda hastalık, kıtlık ve sellerden kaynaklanan tehdit altında yaşıyor. Bu, bir felaket, bunu ifade etmenin başka yolu yok." diye konuştu.

Elder, Sudan'da savaşan ordu ile Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) müzakere etmesi ve uluslararası toplumun bu krizi görmezden gelmeye son vermesi gerektiğini söyledi.

Son dönemde Sudan'da aşırı yağışların olduğu köylere gittiğini ve sellere tanıklık ettiğini anlatan Elder, UNICEF'in Afrika kıtasına ilişkin raporunda iklim değişikliği ve aşırı sıcaklığın etkilerinin yer aldığını belirtti.

 

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir