• DOLAR 32.578
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2448.142
  • ...

DİYARBAKIR - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası`nın (DTSO) ev sahipliğinde, bölgenin ekonomik durumunu ve çözüm sürecini ele almak üzere, bölgedeki 28 Ticaret ve Sanayi Odası ile ticaret borsasının meclis ve yönetim kurulu başkanlarının katılımıyla Diyarbakır`da toplantı düzenlendi.

Oda başkanları, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, yaptıkları değerlendirme sonucunda ortaya çıkan görüş ve önerilerini açıkladı.

Oda başkanları adına açıklama yapan DTSO Başkanı Ahmet Saayr, önceden planlanan bu toplantının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Diyarbakır`a gerçekleştireceği ziyaret öncesine denk gelmesi sebebiyle ayrıca önem kazandığını söyledi.

Cumhuriyet tarihi boyunca bölgeler arası süregelen gelişmişlik farkının en ağır etkilerinin bölgede yaşandığının altını çizen Sayar, 10 yıldır bölgeler arası ekonomik dengesizliğin ortadan kaldırılması çabalarının, bölgedeki toplumsal refahı istenilen düzeye getiremediğine işaret etti.

Ekonomik dengesizliğin ortadan kaldırılmasına ilişkin önerilerde bulunan Sayar, "İhracatın arttırılması için bölgenin önemli şehirlerinde lojistik merkezler kurularak gümrük hizmetleri ve ulaşım geliştirilmelidir. Demiryolu ulaşımı arttırılmalı, uluslararası uçuşlar ve Diyarbakır-Erbil arasındaki uçak seferleri bir an önce başlatılmalıdır. Başta Habur olmak üzere, bölgemizin komşu ülkelerle olan sınır kapılarının gümrük hizmet kapasiteleri arttırılmalıdır. Bölgemizin yenilenebilir enerji üretmek açısından en verimli bölge olması sebebiyle, temiz enerji üretmeye özendirici politikalar yapılmalı, doğayı ve kültürel yapıyı tahrip eden enerji politikalarından vazgeçilmeli, stratejik bir yaklaşımla başta organik tarım olmak üzere, yeni tarım politikalarının hayata geçirilmesi gerçekleştirilmelidir" dedi.

Çıkarılan demokratikleşme paketleri ile Türkiye`nin, demokrasi açısından gelişme gösterdiğini, sivilleşmede de mesafe katettiğini ifade eden Sayar, "Bu çabalar, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümüne katkı sağlamakla birlikte sorunun köklü ve nihai çözümü noktasında yetersiz kalmaktadır. Çünkü bölgede yaşanan sorunların tarihsel derinliğinin yanısıra, kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasal bir derinliği vardır. Bu nedenle, başlatılan çözüm sürecini destekliyor ve devletin stratejik bir yaklaşım ile Kürt sorununu demokratik ve barışçıl bir şekilde nihai çözüme kavuşturmasını diliyoruz" diye konuştu.

"Kanat önderleri de görüşmelere katılmalı"
Bölge oda ve borsaları olarak, bir daha çatışma ortamına dönülmemesi adına sorunun çözümüne katkı sunacakları bazı adımların acilen atılması gerektiğini dile getiren Sayar, "Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi için merkez ile yerel arasındaki yetki paylaşımı yeniden düzenlenmeli, çözüm sürecine katkı sunması açısından, başta hasta ve seçilmişler olmak üzere, fikirlerinden dolayı suçlananlara verilen cezalar kaldırılmalı ve bu geriye dönük olarak da işletilmelidir. Türkiye`deki tüm halkların temel hak ve özgürlükleri anayasal güvence altına alınmalıdır."
Toplantı sonunda gazetecilerin, Başbakan Erdoğan`ın Diyarbakır gezisi ve bu geziye Güney Kürdistan Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani`nin katılmasına ilişkin sorularını yanıtlayan DTSO Başkanı Sayar, "Görüşmeyi olumlu buluyoruz. Zaman ve zemin açısından Türkiye`deki diğer Kürt aktörlerin de görüşmelere katılmasını anlamlı buluyoruz. Bu şekilde olması çözüme çok daha katkı sunacaktır" ifadelerini kullandı.

(Hüseyin Yalçın - İLKHA)