• DOLAR 34.109
  • EURO 38.062
  • ALTIN 2840.603
  • ...
CIA, ''Kuzey Akım’ı patlatma'' dedi iddiası!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HAMZA DURMAZ-   Washington’dan alınan talimatlar ışığında dönemin Genelkurmay Başkanı General Valeriy Zalujnıy’a operasyonu durdurma emrinin verildiği, ama komutanın “emri duymazdan gelerek ekibinin orijinal planda değişiklikler yaptığı” belirtildi.

Habere göre, Kuzey Akım borularını patlatma planı başlarda Zelenskiy tarafından onaylandı ve operasyonla ilgili tüm emirler hiçbir delil bırakmamak için sözlü olarak verildi.

WSJ, haberde belirttiği gibi “Kuzey Akım sabotajında yer alan ya da bu operasyonla ilgili bilgilere doğrudan erişimi olan” dört üst düzey Ukrayna güvenlik servisi temsilcisinden konuyla ilgili yorum istedi. Gazetenin görüştüğü tüm yetkililerin, sabotaj sırasında Kiev'in boru hatlarını “meşru hedef” olarak gördüğünü doğruladığı aktarıldı.

Haberde, Alman müfettişlerin çabalarını Zalujnıy ve yardımcılarının olaya karıştığına dair delilleri toplama çalışmaları üzerinde yoğunlaştırdığı iddia edilirken alınan sonuçların, Ukrayna'ya önemli miktarda finansman ve askeri teçhizat sağlayan Berlin ve Kiev arasındaki ilişkileri alt üst edebileceği kaydedildi.

Bazı Alman siyasi liderler, savaş çabalarına yönelik iç desteği bozmaktan korktuğu için Ukrayna'yı işaret eden delilleri görmezden gelmeye istekli olmuş olabilir. Ancak Alman polisi siyasi olarak bağımsız ve birbiri ardına gelen ipuçlarını değerlendirirken soruşturmaları da kendi başına bir hayat sürdü.

Soruşturma hakkında bilgi sahibi olan ve ismi açıklanmayan bir Alman yetkili, WSJ'ye yaptığı açıklamada, “Bu büyüklükte bir saldırı, NATO'nun kolektif savunma maddesini devreye sokmak için yeterli bir neden, ancak kritik altyapı Berlin'in silah tedarikiyle desteklediği bir ülke tarafından tahrip edildi” ifadesini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir