• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
TTİS Genel Başkan Yardımcısı Bektaş, otobüs kazaları hakkında açıklamada bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bektaş, toplu taşıma işi yapan sürücülerin 24 saatlik zaman diliminde en fazla 9 saat araç kullanması gerektiğini dile getirdi.

Bir sürücünün 4 buçuk saatlik iki ayrı zaman diliminde araç kullanması gerektiğini dil getiren Bektaş, "Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası olarak, İçişleri Bakanlığıyla bu konuyla ilgili birçok toplantıya katıldık ve bir çok girişimlerimiz oldu. Toplu taşıma yapan insanlarımız kanuna göre 24 saatlik zaman diliminde 9 saatten fazla çalışamazlar. Aralıksız 4 buçuk saat ara kullanabilirler. 4 buçuk saat araç kullandıktan sonra 45 dakika mola vermeleri gerekiyor. Biz her ne kadar sürücü direksiyon molası desek de sürücülerimiz bu molayı yemek molası olarak algılıyorlar. Bu molada çeşitli yağlı yemekler ve tatlılar yiyorlar. Bu durumda sürücüde uyku meydana gelebiliyor. Bu duruma sürücülerimizi çok dikkat etmesi gerekmektedir. Uzun süre araç kullanan sürücü konuşma yapamadığından dikkat dağınıklığı, görmede bozukluklar başlar. Bu durumdan kurtulmak için araç dışına çıktıklarında kültür fizik hareketleri, kısa yürüyüşler, spor hareketleri yapmalarını öneriyoruz." dedi.

"11 saat dinlenme 9 saat araç kullanma"

Toplu taşıma konusunda kanunda açıklık olduğuna değinen Bektaş, "Bunun dışında bu konuda kanunda bir açıklık var. Kanuna göre ticari araç sürücüleri 24 saatlik zaman diliminde 9 saatten fazla araç süremez. 11 saat dilendikten sonra tekrar 9 saat araç kullanabilir.  kullanma toplam 20 saat eder. Geriye kalan 4 saatlik zaman tüm sürücülerin işine geliyor. Bu durumda bir otobüs şoförü otogara varır varmaz sadece 1 saat dilenip tekrar yolluna devam ediyor. Dolayısıyla bu durum yolda trafiği tehlikeye sokacak hareketleri meydan getiriyor. Uyku apnesi dediğimiz 'gözü açık' bir şekilde yolda gidebiliyor, karar verme yeteneği düşebiliyor.  Ankara ve Malatya illerimizde vahim kazalar meydana geldi. En büyük arzumuz bu kazaların olmamasıdır. Olmamasının yolu ticari araçlarda 2 sürücünün olmasıdır. Kamyonlarda da bu durum böyledir." ifadelerini kulandı.

"Yol kontrolünde psikolog bulundurulmadır"

Yol kontrollerinde psikologların olması durumunda kazalarda azalma olacağına değinen Bektaş, "Yol kontrolü yapan polislerin yanında bir psikoloğun da olması lazımdır. Psikologlar sürücüyle 5 dakikalık bir konuşmayla sürücünün yola devam edip edemeyeceğini bilir. Bizim talebimiz bu uygulamaya geçilerek kazaların biraz daha önüne geçilmesidir. Biz bunu yetkililerimizden talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Tahammül gücünün yüksek olması lazımdır"

Yola çıkacak sürücülerin öfkesine hakim olması gerektiğine değinen Bektaş, "Özellikle trafik adab-ı muaşeret kurallarının sürücüler tarafından bilinmesi lazımdır. trafiğe çıkan bir sürücü ben bu toplumun bir parçasıyım düşüncesine hakim olması gerekiyor. Yola çıkan sürücü sabırlı olmalıdır. Öfkeli bir şekilde yol çıkan bir kişi ve toplu taşıma sürücüsünü kazaya karışması an meselesidir. Toplu taşıma işi yoğun stresli bir iş olduğu için bu sürücülerin normal araç kullananlara göre 5 kat daha fazla kaza yapma riski vardır. Bu bilimsel olarak açıklanmış bir şeydir. Yolculukta tahammül gücünün yüksek olması lazımdır. Bundan dolayı sık sık yol kontrollerinin işi bilen kişilerle yapılaması lazımdır."  diye konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir