• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde, DAP ile Battalgazi'de Süt Hayvancılığının Geliştirilmesi Projesi kapsamında "Süt Sağım Makinesi ve Süt Soğutma Tankı" dağıtım programı gerçekleştirildi.

"Hayvansal üretimde özellikle süt üretiminde süreklilik esastır

6 Şubat depremlerinde etkilenen illerden bir tanesinde Malatya olduğunu hatırlatan Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, "Diğer illerde olduğu gibi ilimizde de çok büyük yıkıma sebep olan bu felakette her kesimden insan gibi çiftçilerimiz, üreticilerimiz çok kötü oranlarda etkilendiler. Bildiğiniz üzere hayvansal üretimde özellikle süt üretiminde süreklilik esastır. Depremden sonra insanlar güvenli yerlere tahliye edilmiş imkanı olanlar başka yerlere taşınmış, hayat olağan akışını tersine dönmüştür. Böylesi bir felakette en çok etkilenen sektörlerden bir tanesi de hayvancılık olmuştur. İşte bu zor zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı, Valilik, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Fırat Kalkınma Ajansı Ticaret Borsası, büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin destekleri ve Malatya İli Süt Üreticileri Birliği olarak bizlerin de altyapısı ve tecrübeleriyle depremin hemen ardından çalışmalara başlayarak süt toplama ve soğutma merkezleri kurmaya başladık" ifadelerini kullandı.

"Malatya bir tarım kenti olmakla beraber hayvancılıkta da bölgenin en önemli illerinden bir tanesi"

Malatya Ticaret Borsası olarak tarım ve hayvancılık olmak üzere her alanda destek olmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini kaydeden Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, "Bildiğiniz gibi Malatya aslında bir tarım kenti olmakla beraber de hayvancılıkta da bölgenin en önemli illerinden bir tanesi. Toplamda 600 bin büyük ve küçükbaş hayvancılıkta önemli bir aktör olan Malatya artık bölgenin yükselen değeri. Bir taraftan etçil hayvan yetiştirmek için yoğun bir gayretle hayvancılık organize sanayi bölgesini kuran bir şehir, bir taraftan da süt hayvancılığıyla da öne çıkıyor. Özellikle son yıllarda pandemi'de hepimiz gördük ki insan hayatının sürdürülebilir en önemli faktörünün aslında tarım ve hayvancılık olduğunu dünya yeniden keşfetti" dedi.

Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, "Burada tarım il müdürümüze ve ekibine de ayrıca tarıma ve hayvancılığa gerek küçükbaşta, gerek büyük başta gerek sütte gerekse de kayısıda olsun her anlamda bakanlığımızın desteklerini yerele yansıttıkları için valiliğimizin destekleriyle yetiştiricilerle buluşturdukları için teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Tarımsal sulamalara daha önem verilmesi gerekir"

Üretim yaparken üreticinin desteklenmesi kadar doğal bir şeyin olmadığını aktaran belirten Malatya Ziraat Odaları Birliği Başkanı Yunus Kılınç, "Ben bunu değerli belediye başkanlarımızdan da bekliyorum. Değerli belediye başkanlarım, Malatya'nın nüfusunun yüzde 80'ni tarımla iştigal ediyor. Burada yapacağınız yatırımlarda mutlaka tarımsal sulamalarda önümüzde bir kuraklık tehlikesi var. Tarımsal sulamalara daha önem verilmesi, bir damla suyumuzu boşa vermemek üzere hepinizden destek bekliyorum" dedi.

"125 çiftçimize sağım makinesi, 10 çiftçimize de 500 litrelik soğutma tankı vereceğiz"

Tarımda gelişmiş ülkelere bakıldığında gerçekten uzun vadeli planlamalar doğrultusunda çiftçiye ve tarıma çok büyük önemler verildiğine vurgu yapan Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, şöyle devam etti:

"Bu kesimin çeşitli sübvansiyonlarla desteklendiğini görüyoruz. Çünkü tarım sektörü gerçekten ülkelerin ekonomik ve sosyal alanda belirlenen hedeflere ulaşılması bakımından ana üretim sektörü ve en stratejik sektör konumundadır. Malatya ilimiz 420 bin hektar tarım arazisi 178 bin büyükbaş ve yaklaşık 380 bin küçükbaş hayvan varlığıyla çok önemli bir tarımsal potansiyele sahiptir. Bakanlık olarak ilimizde yaklaşık 400 milyon TL destek hesaplara aktarılmaktadır. Bunun yanında yerelde bulunan DAP idaresi, Kalkınma Ajansımız ve Büyükşehir Belediye Başkanlıklarımız, yerel belediye başkanlıklarımızın katkısıyla birçok proje uyguluyoruz. Ve bu kapsamda da bugüne sadece 2024 yılı içerisinde 35 milyon bütçeli 19 proje hayata geçirdik. Bu projeler kapsamında 138 ton tohum, kurutma fileleri, sebze fidesi ve milyonlar değerinde alet ekipman dağıtarak çiftçilerimizin hizmetine sunduk. Bugün de burada Tarım sektörümüzü omuzlayan ve gerçekten tarım sektörümüzün en önemli aktörlerinden olan kadın çiftçilerimizin omuzlarındaki yükü bir nebze olsun hafifletmek özellikle soğuk zincirde sütün toplanmasına altık oluşturmak ve sütün sağlıklı ve hijyenik koşullarda toplanmasına katkı sunmak adına DAP idaremizce desteklenen, DAP ile Battalgazi'de Süt Hayvancılığının geliştirilmesi projesi kapsamında 125 çiftçimize sağım makinesi, 10 çiftçimize de 500 litrelik soğutma tankı vereceğiz. Projemizin toplam bütçesi 2 milyon 900 bin TL'dir. Bunun yüzde 70'i DAP idaremizden, yüzde 30'uda çiftçilerimiz tarafından karşılanmaktadır. Bu projeler dışında hakeza aynı şekilde Arapgir, Arguvan ve Akçadağ ilçelerimizde de benzer projelerle çiftçilerimize bu yıl içerisinde bu dağıtımlarımız devam edecek."  

"Bu tip organizasyonlarla hayvancılığın desteklenmesi gerçekten büyük önem arz etmektedir"

Malatya'nın bir tarım memleketi olduğunu anımsatan Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, "Malatya denince akla kayısı gelir. Ancak bu tip organizasyonlarla hayvancılığın desteklenmesi de gerçekten büyük önem arz etmektedir. İnanıyoruz ki bu tip çalışmalar devam edecektir. Bizler de Battalgazi Belediyesi olarak her türlü gücümüz nispetinde katkıyı sunmaya hazırız. İnşallah bu katkımızla da biz de bu deriz çorbada tuzumuz oldu. Bugün de DAP idaremizin büyük özverili katkısıyla 125 çiftçimize süt sağım makinesi ve soğutma tankı dağıtılıyor. Diyeceğim sütünüz bol olsun. Bereketli olsun" dileğinde bulundu.

"Çiftçilerimiz zamandan tasarruf ederek daha fazla kazanç elde etme imkanı bulacaktır"

Bölgenin temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancıkta üretim ve katma değerin arttırılması, modernizasyonun sağlanması ve sürdürülebilirliğin sağlanması, bölge kalkınmasının temel gerekliliklerinden olduğunu söyleyen DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Özdoğan, "Bitkisel üretimde öncü olan Malatya'mızın hayvancılık alanında da hakkettiği yere gelmesine katkı sağlayacak bu projeyle soğuk zincirde muhafaza edilen süt katma değerli bir şekilde üretim sürecine dahil olacak ve böylelikle çiftçilerimiz zamandan tasarruf ederek daha fazla kazanç elde etme imkanı bulacaktır" şeklinde konuştu.

"Süt üretmek önemli ama sütü koruyabilmek te çok önemlidir"

Malatya'da toplam tarım alanının yüzde 39'unun sulandığına dikkat çeken Vali Seddar Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu müthiş bir rakam. Türkiye'yi kıyaslamayı burada konuşacak değilim ama yüzde 39'u sulanabilir olmak gerçekten büyük fırsatlar demek. Dolayısıyla ürün desenini tekrar tartışmalıyız. Bu bölgede hangi ürünün daha fazla yetiştirilebileceğine, bilim alanından en fazla ürün ve gelir elde edebileceğimizi hep beraber bir kez daha masaya yatırmalıyız. Biraz önce müdür beyin bahsettiği planlı üretime bakmalıyız. Nitekim hayvancılık açısından son derece elverişli. Yüzde 39'u sulanabilir olmak demek yem bitkilerine ulaşılabilirliğiyle kolay demektir. Yaklaşık üniversiteyi bitirinceye kadar köy hayatında yaşadım. Dolayısıyla sizlerin ne kadar zorluk içerisinde ürettiğinizi, pazarlamada ne kadar sıkıntı yaşadığınızı, farklı sıkıntılarınızın hepsini bir çiftçi evladı olarak gördüm ve yaşadım. Sizlere muhteşem insanlar olarak gerçekten saygı duyuyorum. Elleri nasırlı ama mübarek insanlarsınız. Siz üretmeye devam edin, biz de devlet olarak sizin yanınızda olmaya devam edeceğiz. Şimdi soğutma tanklarına gelince evet süt üretmek önemli ama sütü en kısa zamanda soğutmak ve onda bakteri ve diğer faktörlerin gelişmesine müsaade etmemekte çok önemlidir. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Yapılan konuşmaların ardından çiftçilere, süt sağım makinesi ve süt soğutma tankı dağıtıldı. (İLKHA)