• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
Sözleşme uzatıldı! İşgal ordusunun elektriği Zorlu Holding'in ortağı olduğu şirketten!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ-  İşgal rejimi merkezli The Jerusalem Post’ta yayınlanan habere göre Zorlu Holding’e ait olan Zorlu Enerji’nin ortak olduğu ve yüzde 25 hisse payının bulunduğu Dorad Energy, işgal  ordusuyla elektrik teminat sözleşmesini uzattı.

The Jerusalem Post’ta yayınlanan konuyla ilgili haberde şu ifadeler kullanıldı;

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail mallarına yönelik boykot ve işgal tehditleri ortasında, İsrail Savunma Bakanlığı, yüzde 25'i Erdoğan'a yakın bir Türk iş adamına ait olan, IDF üslerine elektrik sağlayan Dorad Energy adlı elektrik santraliyle olan sözleşmesini uzattı.

Erdoğan, Gazze çatışmasının ardından nisan ayı sonlarında İsrail'in ihracat ve ithalatına boykot kararı almıştı.

Buna karşılık Dışişleri Bakanı Israel Katz , Erdoğan'ı kınayarak, "Erdoğan'ın gasp ve tehditlerine teslim olmayacağız. İsrail ekonomisi, anlaşmaları ihlal eden ve Hamas'ın hizmetinde hareket eden Erdoğan gibi bir diktatörden daha güçlüdür." dedi.

Bu sert sözlere rağmen İsrail hükümeti, Savunma Bakanlığı'ndan Ahmet Nazif Zorlu'nun başkanlığını yaptığı Türk holdingi Zorlu Holding'e önemli miktarda para akışına izin vermeye devam etti.

Merkezi İstanbul'da bulunan bu holding, 2004 yılından bu yana IDF ve Savunma Bakanlığı'na elektrik sağlayan Dorad Enerji'nin ortağıdır.

İsrail'in en büyük enerji santrallerinden biri

İsrail'in en büyük enerji santrallerinden biri olan ve Aşkelon'un güneyinde bulunan Dorad , doğal gaz ve dizel ile çalışıyor. Devlet, artık Staa olarak bilinen Kinet aracılığıyla santralde %37,5 hisseye sahip. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türk ithalatlarına %100 gümrük vergisi uygulanmasını savunurken, Zorlu Holding, İsrail'in enerji altyapısına katılımından kâr etmeye devam ediyor.

Temmuz ayında, Erdoğan'ın boykotu başladıktan sadece iki buçuk ay sonra, Zorlu'nun temsilcileri de dahil olmak üzere Dorad'ın yönetim kurulu, IDF üslerine elektrik sağlama anlaşmasının yenilenmesini oybirliğiyle onayladı. Aynı zamanda, bir Türk şirketinin özellikle IDF'yi doğrudan destekleyen kritik bir İsrail altyapı tesisinde hisse sahibi olmasına izin vermenin uygunluğu hakkında sorular ortaya çıktı.

Savunma Bakanlığı, Dorad ile yapılan anlaşmanın yenilenmediğini, yalnızca Savunma Bakanlığı'nın elektrik maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan bir indirim oranını yansıtacak şekilde ayarlandığını açıkladı. Bakanlık, "Dorad, en büyük hissedarı İsrail Devleti olan bir İsrail şirketidir. Faaliyetleri İsrail yasalarına ve yönetmeliklerine göre yürütülmektedir" dedi.

Türkiye'de Zorlu Holding'in İsrail ile bağlantıları gözden kaçmadı. Konglomera, İrlandalı grup Fontaines DC'nin İstanbul'daki Zorlu Center'da sahne alması planlandığında BDS hareketinin baskısı altına girdi. Grup, mekanın "Siyonist düşmanla işbirliği yapan" bir şirketle bağlantılı olduğunu öğrendikten sonra sonunda performansı iptal etti.

Zorlu Holding'in bir iştiraki olan Zorlu Enerji, Mayıs ayında Ramat Negev Energy ve Ashdod Energy santrallerindeki hisselerini Adeltec Group'a 127 milyon NIS karşılığında sattı. Verilen resmi sebep, yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanmanın değişmesiydi, ancak Zorlu, İsrail güvenlik güçlerine elektrik sağlamaya devam eden Dorad'daki hissesini elinde tutmayı tercih etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir