• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Müzik Gerçeği ve Alternatif Çalışmalar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Cihan Bozaba / İnzar Dergisi

Saniî Zü’l Celal olan Allah’a hamd, O’nun güzide Habibine salat ve selam olsun.

Günümüzde müziğin geldiği nokta, İlahi tarzı albüm çalışmaları ve bu hususta bilinçli Müslümanlara ne türden bir yükümlülük düştüğünü bir nebze de olsa dikkatlere sunmaya, irdelemeye çalışalım.

Sanat dalları arasında en etkin ve en yaygın olanının müzik olduğu bilinen bir gerçektir. Geçmişi çok eskilere dayanan müzik; toplumlar üzerindeki tesirini sürdüre gelmiş, günümüzde ise görsellik de kazanarak ölçü ve sınır tanımaz bir etkinlik ve yaygınlık alanına kavuşmuştur. İnsanlar kimi zaman sözle, yazıyla ifade edemediklerini müzik sayesinde daha etkili bir şekilde ifade edebilmektedir. Toplumumuzun ve insanımızın duygusal ve hissi olması, müziğin bu etkinliğini daha bir artırmıştır.

Bugün itibariyle hayatın neredeyse her alanında, her karışında ve her zerresinde müzik gerçeğine rastlamak mümkündür. Radyoda müzik, tv’de müzik; düğünde müzik, seyranda müzik; evde müzik, işyerinde müzik… Yolculuk yapmak için otobüse bindiğinizde, alışveriş yapmak için bir markete girdiğinizde, dinlenmek için bir parkta oturduğunuzda veya gezinmek için çarşıda, pazarda dolaştığınızda… İsteyerek veya istemeyerek çoğu zaman müzik dinlemek zorunda kalırsınız.

Kadınlar evde bulaşık yıkarken, temizlik yaparken müzik dinler, işlerini müzik eşliğinde yaparlar. Esnaf ve memurun çoğu, oturdukları iş yerlerinde müzik dinlemeden edemezler. Özellikle gençler; kulaklarında kulaklık, yolda yürürken dahi cep telefonlarından şarkı türkü dinler, dinlediği müziğin havasına kendini kaptırarak, çevrelerinde olup bitenden habersiz bir şekilde sallana sallana yürürler. Siyasi partiler seçim propagandalarını müzik eşliğinde yapar; firmalar ve şirketler ürünlerinin tanıtımında müzikten faydalanırlar. Kimi doktorların ameliyathanede ameliyat esnasında dahi müzik dinlediği, çobanların koyunlarını güderken artık müzik dinledikleri bahsedilen ilginç vakıalardır.

İnsanlar ve toplumlar üzerinde bu denli büyük etkisi olan müziğin bir de içeriğine bakalım: İlahi tarzı eserleri istisna tutarsak, günümüzde neredeyse bütün ezgi, türkü ve şarkılarda işlenen klasik bir tema vardır; mecazi veya suni aşk ve buna bağlı olarak gelişen olaylar; ayrılık, ihanet, aldanmışlık, vefasızlık vs… Toplumumuzda yaygın olan müziklerin ekseriyeti, insanımızın ahlak ve mizacını bozmakta, aile mefhumunu zedelemekte, toplumsal dokuyu çözmekte, değer ve gelenekleri ciddi anlamda aşındırmaktadır. Daha ziyade insanların nefsine hitap eden ve şehveti tahrik eden bu türden müziklerin yapımcıları gibi, onları istekli bir şekilde dinleyen ve izleyenler de farkında olmadan günah işlemekte, günahlarına günah katmaktadırlar. Kur’an-ı Kerim’in Lokman Süresindeki şu ayet-i Kerimede kast edilen şeyin, bu türden müzikler olduğu bildirilmiştir: “İnsanlardan öyleleri vardır ki, bilgisizce Allah yolundan saptırmak ve o yolu eğlenceye almak için, eğlencelik, asılsız ve faydasız sözleri satın alır. İşte onlar için aşağılayıcı bir azap vardır.” (Lokman-6)

İnsanların inancını ve örfünü yansıtması, halkımızın duygu ve hislerine tercümanlık etmesi şöyle dursun; piyasada yaygın olan türkü ve şarkı sözlerinin büyük bir kısmı; insanları bariz bir şekilde edepsizliğe sürüklemekte, içki ve sarhoşluğa davetiye çıkarmaktadır. Kimi söz ve besteler insanların, özellikle de gençlerin psikolojisini bozmakta, onları bunalım ve buhranlara sürüklemekte, isyankârlığa ve psikopatlığa özendirmekte, intihara kadar götürebilmektedir. Yine özellikle son yıllarda vahşi batı müziğinden devşirme yapılarak alınan ve gençler arasında revaç bulan pop müziği, rock müziği, hip müziği, hop müziği… gibi örfümüzde ve geleneğimizde yeri olmayan envai türlü müzikler, gençlerimizin aklını çelmekte, ayaklarını yerden kesmektedir. Bu türden müziklerin de etkisi olsa gerek, bugün olgunluk ve ciddiyetten eser taşımayan, düşünce ve efkârdan yoksun, okuma, araştırma ve yazma gibi erdemlerden mahrum, oynak ve fırıldak bir gençlik ile karşı karşıya bulunmaktayız.

...

MAKALENİN TÜMÜNÜ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir