• DOLAR 34.092
  • EURO 37.676
  • ALTIN 2744.51
  • ...
Kurutmalıklar 45 dereceye yaklaşan sıcakta hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'da yaklaşık 45 dereceye ulaşan sıcak hava, kurutulmuş sebze işini yapanların yüzünü güldürüyor.

Bunaltıcı sıcaklıkta büyük emeklerle hazırlanan ve mutfağın vazgeçilmez yiyecekleri arasında yerini alan biber, patlıcan gibi sebzeler, ülkenin pek çok iline satılıyor.

Tohumları temizlenip yıkandıktan sonra iplere dizilen sebzeler, boş arazide günlerce kavurucu güneşin altında bekletiliyor.

Askılara asılan kurutmalıklar tamamen kuruduktan sonra tekrar toplatılıp paketlenerek satışı gerçekleştiriliyor.

Kurutmalık sebze üreticisi Tahir Fidan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, her sene olduğu gibi bu sene de kurutmalık işini sürdürdüklerini söyledi.

Tahir Fidan

"Bu işin zorluğu çok"

Kurutmalık işinin ekim ayının ortalarına kadar devam ettiğini aktaran Fidan, "Haziranın 20'sinden sonra işe başladık. Ekimin 20'sine kadar yağmurlar yağmazsa kurutmalığa davet edeceğiz. Bu işin zorluğu çok. Batman, bölgenin en sıcak yerleşim yerlerinden biri. Sıcaklık bizim için bir yönüyle iyidir. Eylülün 20'sinden sonra biberde bozulma ihtimali daha yüksek. Çünkü hava değişimi oluyor. Sıcaklar soğuk olunca bu sefer biberler etkileniyor. Bizim için sıcaklık iyi, sıcaklık olmazsa olmaz." dedi.

"Ekmeğimizi bu şekilde kazanıyoruz"

Ekmeklerini güneş sıcaklığından kazandıklarını ifade eden Fidan, "İnsanların ürünlerin pahalı demesi kolay. Gelsinler bir gün sabahtan akşama kadar bu güneşin altında çalışsınlar da göreyim. Ekmeğimizi bu şekilde kazanıyoruz. Daha önce Aydın Nazilli'de yapıyordum, şimdi 8 senedir bu işi Batman'da yapıyorum. Yaklaşık 30 aile bu işten geçimini sağlıyor." diye konuştu.

Türkiye'nin birçok şehrine ürünlerini sattıklarını belirten Fidan, halkın kurutmalık ürünlerine talebinin olduğunu kaydetti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir