• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
MUŞ - DAKA'nın Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri'deki işletmecilerin hayallerini gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor. Muş'un Malazgirt ilçesinde tarım aletleri tamiratıyla uzun yıllar uğraşan Fecri Çıplak, Rusya'dan gelen ot toplama tırmığının imalatını yapmak için bir işletme kurdu.


2007 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Programı'na DAKP sunduğu proje ile 62 bin 500 Euro, hibe desteği alan işletme 2009 yılında DAKA'nın sunduğu proje ile hayalini kurduğu tarım aletleri imalatını gerçekleştirmeye başladı. DAKA'dan aldığı hibe desteği ile makine ekipmanını yenileyen firma ürün çeşidini 2'den 5'e, işçi sayısını 10'dan, 15'e, üretim kapasitesini ise yüzde 400 arttırdı.


Girişimci Fecri Çıplak, tamirattan üretime geçen işletmesinin başarı hikâyesini şu şekilde anlattı.


Firma ilk hibe desteğini DAKP'TAN aldı
1980 yılından 1994 yılına kadar babasıyla birlikte tarım makinelerinin tamiratıyla uğraştıklarını belirten Fecri Çıplak, bölgemizin tarım ve hayvancılık bölgesi olduğu için çiftçilerimizin kullandığı ot ve sap toplama tırmığı Rusya'dan geldiğini belirterek, "Tarım aleti Rusya'dan Kars'a gönderiliyor, orandan da bölgeye dağıtılıyordu. Ancak Rusya'nın kendi içinde dağılmasıyla birlikte ülkemize gelen Tırmığın kalitesi de bozuldu. Kalite düşünce tırmıklar sık sık arıza verdi ve vatandaşlardan çok sayıda şikâyet aldık. Bu aletleri tamir ederken, 'Biz niye bu makineleri imal etmiyoruz? diye kafamızda bir fikir oluştu. Ancak elimizdeki tezgâhlar sınırlı olunca, 1999 yılında Halk Bankası'nın KOBİ'lere verdiği krediyle yeni imalat makinelerini aldık. Ancak bu tezgâhların tamamı bizim düşündüğümüz üretime cevap vermedi. Hassas malzemelerin üretimini biz Konya gibi illerde Siensi makinelerinde işletiyorduk. Ancak biz hammaddeyi işleyemediğimiz için dışarıdan yapılan malzemeler istediğimiz gibi olmuyordu. Diğer makineleri almak için kaynak arayışını sürdürürken, 2007 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Programına (DAKP) bir proje sunduk. Malazgirt'te KOBİ kapsamında projesi kabul olan tek firma biz olduk. Projemizin tamamı 123 bin Euro, yüzde 50'sini biz, yüzde 50 olan 62 bin 500 Euro'yu hibe olarak aldık. Biz Siensi makineyi aldıktan sonra üretim kapasitemizi yıllık olarak 4 katına çıkardık. Yılda 100 adet üretirken yeni makine ile 400 adet üretmeye başladık." şeklinde konuştu.


"İşletmede işçi sayısı 10'dan 15'e çıktı"
Projelerinin kabul edilmesiyle yeni makinelerle birlikte 2 adet olan ürün çeşidinin 5'e çıktığını ve çalışan işçi sayısından ise 10'dan 15'e çıktığını söyleyen Fecri Çıplak, yaptıkları ürünleri genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illere gönderdiklerini sözlerine ekledi.


"Bölgenin önemli ihtiyacı olan balya makinesini imal etmek istiyoruz"
Yurtdışında pazar çalışmalarının devam ettiğini de belirten Çıplak, "Çift Hareketle Çayır Biçme Makinesi kesinlikle yurtdışına satılacak bir ürün. Pazar araştırması için DAKA'nın öncülüğünde İran'a, Suriye'ye, K. Irak'a gittik. Bu ülkede resmi görüşmelerimiz oldu. İnşallah yakın zamanda buralarda açılacak olan fuarlarda ürün satış bağlantılarımız olur diye düşünüyorum. Bundan sonraki hedefimiz biçilen çayırın balya haline getiren makineyi de üretmektir." şeklinde konuştu. (İLKHA)