• DOLAR 34.091
  • EURO 37.721
  • ALTIN 2741.202
  • ...
Bu meslekleri yapanlar kanser riski altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mesane kanseri üzerine yapılan çalışmalarda yeni bir bilgi ortaya çıktı. Bazı meslekleri yapanların mesane kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğu vurgulandı.

Yapılan yeni araştırmada mesane kanseri vakalarındaki artışın önümüzdeki 20 yılda hastalığın vakalarının yüzde 50 oranında artacağı da söyleniyor.

Dünya genelinde en sık görülen kanser türü olan mesana kanserinde vakaların çoğu 65 yaş üstü ve daha önce zararlı maddelere maruz kalmış kişilerde görülüyor. 

İngiltere'de her yıl 5 bin 500 kişinin ölümüne yol açan mesane kanseri, bu hastalık hakkında yeterli farkındalığın olmaması nedeniyle doktorlar tarafından 'kanserlerin külkedisi' olarak adlandırılıyor.

Merck'in 4.000 yetişkin üzerinde yaptığı yeni bir anket, yüksek riskli mesleklerde çalışanların aile hekimlerine başvurma olasılıklarının diğerlerine göre daha düşük olduğunu, üçte birinin idrarı kahverengi veya kırmızıysa tıbbi yardım almayacağını söyledi.

BU MESLEKLERİ YAPANLAR DİKKAT

Çalışmalara göre bazı meslek gruplarında çalışanların mesane kanserine yakalanma riski daha fazla olabiliyor. Çalışmaya göre, kuaför, tesisatçı, boyacı ve fabrika işçisi gibi mesleklerde çalışanların bu hastalığa yakalanma olasılığı en yüksek olanlar olduğu belirtiliyor.

Geçmişte bu işlerde çalışan insanlar, bazı boya ve kimyasallarda bulunan kimyasallar da dahil olmak üzere zararlı maddelere maruz kalıyordu. Ve düzenlemeler artık çok daha sıkı olsa da, ilk maruziyetten sonra mesane kanserinin gelişmesi 30 yıla kadar sürebilir.

Eski fabrika işçilerinin mesane kanserine yakalanma riskinin 16 kat daha fazla olduğu, eski kuaförlerin ise yüzde 30-35 daha fazla risk taşıdığı ortaya çıktı.

NTV

Bu haberler de ilginizi çekebilir