• DOLAR 34.104
  • EURO 37.693
  • ALTIN 2748.736
  • ...
Tayland'da ana muhalefet partisi kapatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tayland Anayasa Mahkemesi, ana muhalefetteki İleri Hareket Partisi'ni, krallığın kraliyet ailesine hakareti yasaklayan bir yasayı değiştirme çabalarının anayasayı ihlal ettiğine karar vererek feshetti.

Mahkeme, oy birliğiyle İleri Hareket Partisi'nin kapatılmasına ve partinin yönetim kurulu üyelerinden 11'ine 10 yıl süreyle siyasi faaliyetten men cezası verilmesine karar verdi.

Mahkeme, partinin kraliyet hakaret yasasını değiştirme kampanyasının ülkenin anayasal monarşisini baltalama girişimi olarak değerlendirildiğini belirtti.

Mahkeme kararına göre, kapatılan partinin daha önce yönetim kurulu üyeliği yapan altı milletvekili milletvekilliğini kaybetti. Bu isimler arasında eski parti liderleri Pita Limjaroenrat ve Chaithawat Tulathon ile Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Padipat Suntiphada da yer alıyor.

Pita, kararın ardından yaptığı açıklamada, kendisinin yokluğunda bile grubun siyasi gündemini sürdüreceğini, yeni partinin detaylarının cuma günü açıklanacağını söyledi.

Fesih kararı, ülkenin Seçim Komisyonu'nun Ocak ayında aynı mahkemenin, partinin kraliyet hakaret yasasını kaldırma veya değiştirme amaçlı her türlü çabayı durdurmasını emreden kararının ardından İleri Hareket Partisi'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasının ardından geldi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir