• DOLAR 34.105
  • EURO 37.696
  • ALTIN 2746.49
  • ...
Türkiye İsrail aleyhindeki soykırım davasına müdahillik beyanını sundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HAMZA DURMAZ-  Türkiye, bugün Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) işgal rejiminin yargılandığı soykırım davasına resmen müdahil oldu. Lahey'deki mahkemeye sunulan dosyalar, Türkiye'nin Gazze'ye yönelik saldırılar nedeniyle işgal rejimini kınayan tavrını uluslararası bir platformda güçlendirmeyi amaçlıyor.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, Lahey’de Türkiye’nin Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda işgal rejimi  aleyhinde açtığı soykırım davasına müdahillik başvurusu öncesinde açıklamalarda bulundu.

"İsrail’in yaptığı katliamın delilleri dosyamızda var" diyen Yüksel, "Filistinlilerin haklarını sonuna kadar savunacağız" dedi.

Yüksel, "Dilekçemiz 46 sayfadan oluşuyor. Bütün bilgi, belgelerle birlikte çok kapsamlı bir dosya olduğunu belirtmek istiyorum. Bundan sonra müdahillikle ilgili çalışmalarımız devam edecek" ifadelerini kullandı.

Güney Afrika Cumhuriyeti, işgal rejiminin Gazze'ye yönelik saldırılarını 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'na taşıyarak 29 Aralık 2023'te dava açmıştı.

Türkiye Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya’nın ardından, UAD'deki Güney Afrika ile İsrail arasındaki soykırım davasına müdahillik bildiriminde bulunan yedinci ülke. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir