• DOLAR 34.105
  • EURO 37.708
  • ALTIN 2747.567
  • ...
Konservelik sebzeler tezgahlarda yerini aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu günlerde ev kadınları kış mevsimi için hazırlayacakları konserve ürünleri ve kurutmalık sebzelere yoğunluk göstermeye başladı.

Bölgede adeta bir kültür halini alan kurutmalık sebze tüketiminden dolayı başta biber ve patlıcan olmak üzere bamya, domates, kabak gibi sebzelerin yanında salça ve turşuluk ürünler pazar tezgahlarında yerini almış durumda.

Konserve, kurutmalık ve salça dönemi dolayısıyla kimi tezgahtarlara göre fiyatlar yükseliş gösterirken kimi satıcılara göre de fiyatlarda düşüş olduğu belirtiliyor.

"Yerli ürün çoğaldıkça fiyatlar düşüyor"

Kurutmalık ve konserve ürünlerinin satışlarıyla ilgili pazar esnafından Kemal Akın, müşterilerin alım gücünden dolayı zorlandıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Salça dönemi yeni başladı. Birkaç gün önce fiyatlar biraz daha ucuzdu, talebin artmasıyla yükselişe geçti. Fiyatlar, 7 buçuk-10 liradan 12 buçuk 15 liraya çıktı. Bundan sonra da fiyatlar artacak. Bahçede bile 3 TL'ye satılan domates 6-7 liraya yükseldi. Şu an 6-7'den alıp 12 liraya satıyoruz. Müşteri alım gücü yok, 'pahalı' diyor. Biz elimizden geldiğince ucuz vermeye, müşteriyi memnun etmeye çalışıyoruz ama şu an alım gücü olmadığından onlar da bizde zorlanıyoruz."

Fiyatların geçen haftaya nispeten daha uygun olduğunu dile getiren Ali Yakan, "Diyarbakır'ın yerli ürünleri çıktı. Şu an tam konserve zamanıdır, ürünlerimiz sürümden gidiyor. Fiyatlar uygundur, alım gücüde iyidir. Geçen haftaya nazaran bu hafta daha uygun. Yerli ürün çoğaldıkça fiyatlar düşüyor. Fiyatlar düştükçe halkta bol bol alıyor. Ürün azlığından dolayı fiyatlar yükselir, bol olursa fiyatlar düşer. Bunun için fiyatların yüksek veya ucuz olmasıyla alakamız yoktur. Konservelerin içine biber, fasulye, patlıcan, domates olur. Elhamdülillah şu an hepsi boldur. Halkta kendilerine göre kışlık hazırlıklarını yapıyor." şeklinde konuştu.

"Pazarda konserve, turşuluk ve kurutmalık ürünlerine yönelme var"

Konserve ürünlerinin Diyarbakır çevre il ve ilçelerden geldiğini ve şu an pazarda konserve, turşuluk ve kurutmalık ürünlere yönelme olduğunu kaydeden İbrahim Çelik, "Konserve ürünleri geçen yıla göre fiyatları gayet normaldir. Domates ve biber 10-15 TL civarındadır. Ürünler çevre il ve ilçelerde geldiğinden dolayı Diyarbakır gerçekten de çok ucuz olan bir memlekettir. Bundan dolayı halkın zor durumda kaldığını zannetmiyorum. Tabi zor geçinen ailelerimiz var fakat genel olarak halk bütün zorluklara rağmen kışlık erzaklarını hazırlıyorlar. Genel itibariyle şu an pazarda konserve, turşuluk ve kurutmalık ürünlerine yönelme var." ifadelerini kullandı.

Salça yapımında tercih edilen linda türü domatesin özelliklerinden bahseden Üveys Can Gücenik, satışlarının kış mevsimine nispeten 3 katı arttığını söyledi.

Gücenik, "Linda domateslerin fiyatı 10 liradır. Etli olduğundan konserve ve salça için tercih ediliyor. Karacadağ domatesi olarak bilinir, fiyat bakımından uygundur. İş yoğunluğu kış mevsimine göre biraz daha fazla. Kışın 300-400 kilogram satabiliyorsak yazın 900 kilogram-bir ton civarı satabiliyoruz. Linda domateslerde su olmadığı ve etli olduğundan tümü salçaya dönüşebiliyor. Makinaya atıldığında tek çöpe giden kısmı kabuğu oluyor. Diğer domateslerin kasasından 3 çıkıyorsa bunda 5 kilogram salça çıkıyor. Ondan dolayı bu tercih ediliyor." diye belirtti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir