• DOLAR 34.092
  • EURO 37.697
  • ALTIN 2746.252
  • ...

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2023 yılında açıkladığı ton başı mısır fiyatı 6 bin lira olmuştu. Açıklanan fiyatın çiftçinin beklentisinin çok altında olması nedeniyle mısır eken çiftçinin zarar etmesinden dolayı bu sene mısır ekim alanında düşüşe neden oldu.

Geçen seneye göre mısır ekim alanında yüzde 30'lük bir düşüş olduğunu belirten hububatçılar, ekim alanının düşük olmasının, rekolteyi düşüreceği ifade edildi.

2024 yılı mısır hasadına sayılı günler kaldığını belirten hububatçılar, iç piyasada mısırda ton başı 7 bin 500 ila 8 bin lira arasında konuşulduğunu ama çiftçinin beklentisinin ise 8 ile 10 bin arasında olduğunu belirtti.

"Çiftçilerimizin büyük çoğunluğu mısır ekiminden kaçtı"

Halil Ay

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay, geçen sene verilen düşük fiyatın, mısır ekim alanlarının azalmasına ve bununla beraber rekoltenin de düşmesine neden olduğu belirtti.

Ay, "Mısır hasadı yaklaştı ve çiftçilerimiz son sulamalarını kesitler. Yakın zamanda kuruduğu zaman mısır hasadına başlayacaklar. Temennimiz verimli bir sezonun olmasıdır. Fiyat anlamında geçen sene devlet, mısırın ton fiyatını 6 bin lira olarak açıklamıştı ve bu fiyat çok düşük karşılanmıştı. Bu sene de çiftçilerimizin büyük çoğunluğu mısır ekiminden kaçtı. Dolaysıyla bu sene mısır ekim alanları düşük kaldığı için düşük bir rekolte bekliyoruz. Bundan dolayı mısır ekiminden pamuk ve buğdaya yönelme oldu." ifadelerini kullandı.

"Bu sene özel sektörde mısır değerli olacaktır"

Geçen seneye göre mısır fiyatlarında yüzde 20'lik bir artış beklediklerini ifade eden Ay, piyasanın devletten bir fiyat beklentisinin olmadığını söyleyen konuşmasına şöyle devam etii:

"Batman genelinde lisanslı depolarda yer yok. Şu an sadece Silvan ve Kurtalan'da yeni açılan lisanslı depolarda biraz yer var. Ama o da yetersizdir. Bundan dolayı yeni ürün piyasaya girdiğinde fiyatında geçen seneye göre yüzde 20 oranında bir artış gözüküyor ve mısır fiyatları piyasada yüksek seyredecek. Beklentimiz ve temennimiz bu yöndedir. Fiyat anlamında devletten bir beklentimiz ve destek de yoktur. Bu sene özel sektörde mısır değerli olacaktır. Çiftçilerimizin bu yönde rahat olmalarını ve ürünlerini ucuza vermemelerini tavsiye ediyoruz. Bu sene mısır fiyatının ton başı 7 bin 500 liradan başlayacağını ve 8 bin lirayı geçeceğini bekliyoruz. Çiftçinin beklentisi ise 8 ila 10 bin lira arasındadır. Böyle olursa çiftçi mutlu olacaktır."

"İç piyasada mısır fiyatları iyi olacak"

Osman Akdoğan

Resmi açıklamaların dışında iç piyasada mısır fiyatının iyi olacağını belirten bir diğer hububatçı esnafı Osman Akdoğan, "Mısır hasadına yaklaştık ve bu ay içerinde başlanmasını bekliyoruz. Geçen sene mısır fiyatı 6 bin lira civarındaydı ve çok düşüktü. Toprak Mahsulleri Ofisi piyasayı bozmazsa bu sene mısır piyasası iyidir. Geçen sene mısır eken herkes zarar etti. Mısır fiyatı geçen sene düşük olmasından dolayı ekim alanı geçen senelere göre azaldı. Bu sene ise mısırın ton fiyatını 7 bir 500 ila 8 bin arasında bekliyoruz ve böyle olursa iyi olur." diye konuştu. (İLKHA)